Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Krisberedskapsveckan vill göra medborgarna förberedda på en eventuell kris, berättar Charlotta Källerfelt på länsstyrelsen. Bild: Pressbild, Henrik Montgomery/TT
Krisberedskapsveckan vill göra medborgarna förberedda på en eventuell kris, berättar Charlotta Källerfelt på länsstyrelsen. Bild: Pressbild, Henrik Montgomery/TT

Nationell kampanj uppmuntrar till hemberedskap

Vattendunkar, torrvaror och nödvändig medicin. Det råder Charlotta Källerfelt på länsstyrelsen dig att ha hemma för att vara beredd på kris. Länsstyrelsen vill höja medborgarnas medvetenhet om hemberedskap under Krisberedskapsveckan.

Vad gör du om din vardag vänds upp och ned? Den frågan ställer länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under Krisberedskapsveckan som just nu pågår i hela landet. Myndigheterna pekar på skogsbränder, torka och IT-attacker som exempel på händelser som kan orsaka stora störningar i samhället.

– Det är en nationell kampanj som man genomfört i flera år. Syftet är att öka medborgarnas hemberedskap och ge oss en ökad förmåga att klara oss själva vid exempelvis vattenbrist eller elavbrott, säger Charlotta Källerfelt på enheten för samhällsskydd och beredskap på länsstyrelsen.

"Behöver säkerställa att man kan laga mat"

Runtom i Bohuslän arrangeras aktiviteter på temat. Frivilliga Resursgruppen visar krisberedskapslådor på Dalaberg och Civilförsvarsförbundet informerar krisberedskap i Tanumshede och Grebbestad.

– Man behöver säkerställa att man klarar av att laga mat och att man har mat hemma med lång hållbarhet, säger Källerfelt på frågan om hur man ska förbereda sig.

– Det kan vara torrvaror eller konserver. Sedan behöver man ha något man kan laga maten på. Dricksvatten är viktigt och att man kan ta emot information från myndigheter, då kan man behöva en radio, antingen som går på batteri, solceller eller en vevradio.

"Ser att det blivit högre medvetenhet"

Källerfelt säger att medvetenheten om hemberedskap ökat efter att MSB skickade ut broschyren Om krisen eller kriget kommer.

– MSB gör ju undersökningar. Då kan man se att det blivit högre medvetenhet och att det är många som har sett över sin situation.

Tidigare har rekommendationen varit att en privatperson ska klara sig i 72 timmar om en kris slår till.

– Nu pratar man om uppemot en vecka. Det finns inte riktigt definierat, men det handlar om några dagar. Om de som normalt klarar sig även ser till att de klarar sig vid en kris kan samhällets resurser gå till de som verkligen behöver det.

Hur väl förberedd är du?

– Jag har mycket av det man säger att man ska ha i sin krislåda. Jag är ingen prepper* i det avseendet, men har så att jag klarar de grundläggande behoven, säger Charlotta Källerfelt.

Fotnot: Prepper är en person som förbereder sig för att kunna överleva en samhällskatastrof. Ordet är inlånat från engelskan och kommer från det engelska ordet för förbereda: prepare.

Krisberedskapsveckan i Bohuslän

Onsdag 8 maj

Frivilliga Resursgruppen i Uddevalla informerar om sin verksamhet och visar krisberedskapslådor på Dalabergs bibliotek, Dalaberg.

Torsdag 9 maj

Civilförsvarsförbundet och Sotenäs kommun visar krislåda och informerar om krisberedskap utanför ICA i Tanumshede och Coop i Grebbestad.

Räddningstjänsten visar fordon och berättar om hemberedskap på torget i Munkedal.

Föreläsning om krisberedskap med Hans Granqvist, utbildare och föreläsare för Civilförsvarsförbundet, på Bohusläns museum. Frivilliga Resursgruppen i Uddevalla finns också på plats och informerar om sin verksamhet och visar krisberedskapslådor

Fredag 10 maj

Frivilliga Resursgruppen i Uddevalla informerar om sin verksamhet och visar krisberedskapslådor på Stadsbiblioteket i Uddevalla.

Lördag 11 maj

Frivilliga resursgruppen (FRG) i Orust kommun står på torget i Henån och berättar om hur du kan förbereda dig för samhällsstörningar och vad FRG gör.