Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, är orolig för en rekyl i smittotalen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, är orolig för en rekyl i smittotalen. Bild: Jonas Lindstedt

Nedgång i regionen – men rädsla för bakslag efter ledigheten

Västra Götaland följer den nationella trenden när antalet nya fall av covid-19 sjunker för andra veckan på raken. Men smittskyddsläkare Thomas Wahlberg befarar att det kan komma ett bakslag. Två Bohuslänska kommuner sticker ut – med ökad smittspridning.

ANNONS
|

– Det har varit ett lägre antal anmälda fall vecka två jämfört med vecka ett. Så vi har en minskning på nationell nivå, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Men hon lade till att det är viktigt att dra lärdom av andra länder där det varit nedgångar som sedan vänt uppåt igen.

– Det är viktigt att se det här som positivt, att vi har en nedgång, att vi ser effekter av interventionerna. Men det är fortfarande ett stort antal fall i landet och det finns risker om vi inte håller i de interventionerna, fortsatte hon.

ANNONS
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten Bild: Janerik Henriksson/TT

Samma mönster syns i Västra Götalandsregionen. Antalet nya fall av covid-19 förra veckan var 766 färre än veckan före. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, ser också positivt på att det skett en nedgång i regionen, även om den inte är snabb och smittotalen fortfarande ligger på en hög nivå.

– De här julledigheterna har säkert bidragit, när många har varit hemma och träffat färre personer än vanligt. Många kämpar också med att följa råden och rekommendationerna, säger han.

LÄS MER:Flera fel begicks när ett fyrtiotal smittades på Näl

”Risk nu när ledigheterna är över”

Thomas Wahlberg fortsätter:

– Som smittskyddsläkare är man aldrig nöjd förrän vi fått bort den här smittan. Det jag är väldigt rädd för nu är att det kommer vända uppåt igen, att det blir en rekyl. Det finns en risk nu när ledigheterna är över, säger han och pekar på att det är viktigt att alla fortsätter hålla nere antalet kontakter även nu efter julhelgerna.

Förra veckan var det tydligt att Göteborgsregionen var mest drabbad i Västra Götaland, men nu är det i stället några andra kommuner, som Bengtsfors och Strömstad, som är bland de med flest nya fall relaterat till folkmängd. Men Thomas Wahlberg har inte kännedom om några rapporter om stora utbrott den gångna veckan, utan har snarare sett en generell nedgång.

ANNONS

– Störst är nedgången i Borås-Sjuhärad, men det är en nedgång i hela regionen. Sen kan det vara en ökning i enskilda kommuner, i en liten kommun så behövs det inte så många fall för att det ska ge ett stort utfall, säger Thomas Wahlberg.

I Bohusläningens område har smittan minskat i flertalet kommuner under andra veckan av 2021.

I Färgelanda har antalet fall minskat från 74 till 39 per 10 000 invånare. I Lysekil är motsvarande antal 32 fall, jämför med 54 veckan innan och i Munkedal har antalet fall minskat från 43 till 27, per 10 000 invånare.

Uddevalla kommun rapporterade 32 fall per 10 000 invånare under vecka två, jämfört med 41 fall veckan innan.

I Tanum och Sotenäs har smittoläget varit i princip de samma under de två första veckorna av 2021. Per 10 000 invånare hade Tanum 38 fall vecka två och 37 veckan innan. I Sotenäs hade antal smittade ökat från 42 till 46 personer.

På Orust och i Strömstad ökade smittan. Från vecka ett till vecka två hade antalet fall ökat från 26 till 52 på Orust och 17 till 49 i Strömstad, per 10 000 invånare.

Antalet testade varierar också i regionen, vilket kan påverka siffrorna för antal fall.

ANNONS
ANNONS