Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATT HOUSTON
Bild: MATT HOUSTON

Nio dömda efter nya lagen om hämndporr

En person lade upp en sexfilm på sig själv och sitt ex på en porrsajt, en annan spred en film via Snapchat och en tredje skapade ett Instagramkonto i någon annans namn.
Sedan den nya lagen mot kränkningar på nätet, olaga integritetsintrång, trädde i kraft vid årsskiftet har nio personer i Sverige dömts för brottet. Och bland hundratalet förundersökningar som pågår sticker Göteborg ut i statistiken.

– Jag tycker det är glädjande att se att polis och åklagare tagit till sig av den nya möjligheten och verktyget som nu ges, säger Ängla Eklund, ordförande för Institutet för juridik och internet.

Det har gått nio månader sedan det nya brottet "olaga integritetsintrång" infördes i svensk lagstiftning. Det kriminaliserar olika typer av kränkningar som sker på nätet. Som exempel kan nämnas spridning av nakenbilder, misshandelsfilmer eller läkarintyg om allvarliga sjukdomar.

Enligt juristen Ängla Eklund är den nya lagen en viktig förändring då åklagare nu har en ökad skyldighet att utreda de här brotten.

"Ett effektivt verktyg"

– Tidigare var det förtal som tillämpades vid den här typen av handlingar och den bestämmelsen omfattas av en åtalsbegränsning som gör det ovanligt att åklagare behöver väcka åtal. Vidare så blir det ett mer effektivt verktyg med den nya bestämmelsen. En förutsättning för förtal är att man ska ha utsatt en person för andras missaktning, alltså att du ska se personen som sämre efter att informationen spridits, säger hon och fortsätter:

Ängla Eklund, ordförande för Institutet för juridik och internet.
Ängla Eklund, ordförande för Institutet för juridik och internet.

– Detta blir ett problem exempelvis vid hämndporr då det blir en fråga om ifall samhället hyser missaktning för personer de sett nakna eller som medverkat i en porrfilm. Vid olaga integritetsintrång så behövs inte den bedömningen.

Nu slipper rättsväsendet alltså ta ställning till huruvida omgivningens syn på brottsoffret förändrats eller inte. I stället tittar man på de integritetskänsliga uppgifterna som spridits och om det faktiskt lett till skada.

Sedan lagen infördes har totalt tio personer åtalats för brottet och nio av dessa har dömts. Några av personerna har fällts för åklagarens andrahandsyrkande förtal istället för olaga integritetsintrång. Vid det senaste månadsskiftet pågick 130 förundersökningar där brottsrubriceringen fanns med, enligt uppgifter som Nyhetsbyrån Sirén begärt ut från Åklagarmyndigheten.

Fick nio månaders fängelse

I de pågående förundersökningarna sticker Göteborg och Västerort i Stockholm ut i statistiken, även om brottsutredningar pågick vid alla åklagarkammare i landet vid månadsskiftet september/oktober.

En av de dömda personerna kommer från Västsverige. Mannen skulle hämnas på sin expartner då han fått uppfattningen om att denne inlett en ny relation. Han lade upp en film på honom själv och exet i en "sexuell situation" på en av världens största porrsajter med omkring en miljon besökare varje dag. Här blev rubriceringen "grovt olaga integritetsintrång" och straffet fängelse i nio månader.

En annan person som åtalats för bland annat olaga integritetsintrång dömdes slutligen till åklagarens andrahandsyrkande "grovt förtal". Det efter att ha filmat två andra personer som hade sex på en fest, mot deras vetande eller tillstånd. Filmen skickades via Snapchat till en kompis, som i sin tur skickade filmen vidare till en annan, som i sin tur skickade den vidare till en tredje. Straffet blev dagsböter.

En person från Bohuslän som döms för våldtäkt mot barn och olaga integritetsintrång, som Bohusläningen berättat om tidigare, hade skapat ett Instagramkonto i en annan persons namn, där han spridit ett tjugotal bilder på vederbörandes nakna kropp. Han har också taggat bilderna till orter där offret bott och gått i skolan.

Fakta olaga integritetsintrång

• Med den nya lagen är det straffbart att göra intrång i någons privatliv genom att sprida vissa bilder eller uppgifter om det kan orsaka allvarlig skada för personen.

• Straffet för brottet är böter eller fängelse i högst två år, för grovt olaga integritetsintrång fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

• En person, en Boråsbo, har hittills dömts för grovt brott. Han dömdes i september till nio månaders fängelse.