Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Norge inför obligatorisk testning vid gränsen

Norge skärper nu inresereglerna ytterligare. Från och med måndag 18 januari är det testning vid gränsen som gäller - man får inte längre vänta 24 timmar med att testa sig om man kommer från ett land med karantänsplikt.

Från klockan 17 på måndagseftermiddagen träder de nya reglerna i kraft. Åtgärden görs för att begränsa importsmitta, skriver nyhetsbyrån NTB.

– Vi vill öka kontrollen vid gränsen, och därför stänger vi ytterligare sex gränsövergångar. Nu måste alla som ska testa sig vid inresa till Norge göra det vid gränsen. Personer som inte vill testa sig vid gränsen kan få böter och måste tillbringa karantänen på ett karantänhotell. I tillägg så kommer man avvisa personer som blir ertappade med falska covid-19 tester, säger Norges justitieminister Monica Mæland (H).

Personer kommer bara in i Norge när teststationen är öppen

Personer som ska in i Norge kommer bara in i landet när teststationerna vid gränsen är öppna, och gränsen är stängd för de personerna som måste testa sig när teststationen är stängd. Personer som har undantag för att testa sig vid gränsen kan passera övriga tider när gränsstationen är bemannad.

Svinesund undantag från nya reglerna i nuläget

Svinesund är undantaget de nya reglerna, än så länge. Testkapaciteten klarar i nuläget inte av att testa alla som passerar, och därför görs vid gränsen undantag för de personer med fast bostad i Norge och som kan testa sig på något annat ställe inom 24 timmar. Så fort testkapaciteten är god nog så kommer undantaget tas bort från gränsen vid Svinesund skriver Halden Arbeiderblad.

Ytterligare sex gränsövergångar stängs; Neiden/Sør-Varanger, Narvik lufthavn Evenes, Sandvika/Ådalsvollen, Kristiansund lufthavn Kvernberget, Molde lufthavn Årø och Linna/Åsnes.

I nuläget är det obligatoriskt med ett coronatest efter ankomst till Norge – men det är tillåtet att ta testet inom 24 timmar efter att ha passerat gränsen. Men detta ändras alltså från och med måndag 18 januari klockan 17.