Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norge tar till starka åtgärder i ett försök att stoppa det muterade viruset. Bild: Marita Adamsson
Norge tar till starka åtgärder i ett försök att stoppa det muterade viruset. Bild: Marita Adamsson

Norge stänger ner bland annat Moss och Oslo

Fredagens upptäckt av den brittiska muterade virusvarianten gör att Norge genomför en stor nedstängning av samhället i tio kommuner, bland annat Ås och Moss i Viken och i Oslo. Fler kommuner i gamla Östfold kan komma att omfattas.

Åtgärderna innebär bland annat att restauranger och butiker stänger, med undantag för mataffärer, apotek och bensinstationer. Alla fritidsanläggningar stänger och skolor ska vara beredda att stänga helt om de drabbas av smitta. Högre utbildning och gymnasier har distansundervisning. Man ska inte heller ta emot besök hemma och alla offentliga arrangemang ställs in. Enda sammankomst som tillåts är begravningar.

LÄS MER: Muterat virus stänger till gränsen än mera

Smittan upptäcktes på ett äldreboende i kommunen Nordre Follo utanför Oslo, i Viken fylke. En förskola misstänks också ha smittan. Under fredagen har fler fall upptäckts. Det handlar om samhällsspridd smitta som inte kan kopplas till resande från Storbritannien.

Norska regeringen, Viken fylke, kommuner och myndigheter diskuterar under lördagen om fler kommuner runtom det stängda området också ska stängas ner.

Norges hälsominister Bent Høie (H) vädjade i en digital presskonferens till invånare i området att inte resa till grannkommuner för att ta del av det utbud som nu stängs ner. I området bor cirka en miljon människor.

Det muterade viruset är betydligt mera smittsamt än de andra varianter som är i omlopp. Det finns också misstankar om att det kan vara farligare. Mutationen har upptäckts i många europeiska länder, bland annat i Sverige. I Norge befarar myndigheterna att det kan finnas också på andar håll i landet.

Nedstängningen i Norge gäller i första hand fram till 31 januari.