Norges regering: ”Nödvändigt med stränga krav på inresekarantän”

Norge har haft bland de strängaste reglerna i Europa under pandemin. Norska regeringen försvarar sin hållning med att man velat hindra eller fördröja smitta av muterade virusvarianter.

ANNONS

Tidningen har utan framgång sökt Norges statsminister Erna Solberg för en kommentar till de norska pendlarnas berättelser.

LÄS MER:466 dagar av karantän: De glömdes bort i Norges coronahantering

I ett mejl kommenterar dock norska Helse- og omsorgsdepartementet varför den norska staten beslutat att sätta medborgare i karantän i 466 dagar för att de jobbar i Sverige och hur man ser på arbetspendlarnas känslor av att vara fängslade, övervakade och bortglömda.

"Vi har stor förståelse för att pandemin har varit extra krävande för gränspendlare, särskilt för dem som har tvingats tillbringa mycket tid i fritidskarantän. Vi är glada för att vi nu har fått ännu fler vaccindoser så att fler kan slippa karantän tidigare. Norge har haft bland de strängaste reglerna i Europa för att hindra importsmitta under pandemin. Det har också varit stor skillnad i smittotryck mellan Sverige och Norge. Vi har velat kontrollera och bromsa spridningen av muterade virus så länge som möjligt. Det har därför varit nödvändigt med stränga krav på inresekarantän." skriver Saliba Andreas Korkunc, Høyre.

ANNONS

LÄS MER:Psykologiprofessor: ”De psykiska effekterna sitter i länge”

Juridikprofessor Hans Petter Graver menar att pendlarnas mänskliga rättigheter kränks när de tvingas till långvarig isolering. Saliba Andreas Korkunc (H) försvarar försvarar åtgärderna och flaggar för skärpta inresekrav flaggar för skärpta inresekrav med tanke på ökad smitta i Sverige de senaste veckorna.

LÄS MER:Juridikprofessor: ”Långvarig karantän brott mot mänskliga rättigheter”

”Vi anser att de bestämmelser vi nu har om inresekarantän är både nödvändiga och rimliga enligt smittskyddslagen och att de därför inte innebär något brott mot den europeiska människorättskonventionen.”

”Vi förstår att det kan upplevas som en belastning med uppringningar från kontrollcentret, men detta är en viktig åtgärd för att ge upplysning om karantänsreglerna.”

ANNONS