Det torra vädret har inte förstört för årets skörd. Bild: Stefan Bennhage.
Det torra vädret har inte förstört för årets skörd. Bild: Stefan Bennhage.

Normalskörd trots torkan

Oron över den torra sommaren, inför höstens skörd, har troligtvis varit i onödan då prognosen visar att en normalskörd väntar. – Torkan har påverkat mindre än vad man från början var rädd för, säger Sofia Karlsson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund.

ANNONS
|

En sommar har snart passerat och strax är det dags för hösten att göra entré. Och med hösten kommer också skörden. Den torra sommaren och en sen start på värmen skapade en oro om skördens resultat, men Sofia Karlsson på Lantbrukarnas riksförbund berättar att man hittills väntar sig en normalskörd.

– Hittills ser vi ett bra resultat med hög avkastning, kvalitén vågar jag inte säga någonting om än, men ser man till mängden så ser allt bra ut, säger Sofia Karlsson.

Enligt Lantmännens skördeprognos för 2017 så kommer skörden hamna i nivå med femårssnittet, och att prognosen hittills visar en totalskörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd på cirka 6,1 miljoner ton. För att jämföra med föregående år så slutade 2016 år skörd på 5,9 miljoner ton, medan 2015 var ett rekordår med 6,7 miljoner ton i skörd.

ANNONS

– Vi hade en fin vår och en väldigt torr sommar. Men de flesta känner att det går bra, torkan har påverkat mindre än vad man från början var rädd för, säger Sofia Karlsson.

Lantmännens skördeprognos visar också stora skillnader regionalt. I södra Sverige har det till exempel varit en normal mängd nederbörd vilket ökar risken för svampinfektionstryck, vilket skulle kunna påverka avkastningen negativt. I norra Sverige fick man efter en kall vår lagom med regn under växtperioden. Och I västra Sverige visar prognosen att de senaste veckornas torka påskyndat mognandet.

– Vi har ju ett stort län med varierade marker, men generellt så skulle jag säga att det blir en normalskörd i år, säger Sofia Karlsson.

– Skörden är viktig. Vissa skördar är sådda redan förra hösten, och det är ju de man skördar nu, så det är klart att det är viktigt och att man hoppas att det blir bra, säger Sofia Karlsson.

ANNONS