Norra Dalsland åter hårt utsatt för granbarkborrar

Skogen i norra Dalsland, i området norr om Bäckefors, är åter illa åtgången av granbarkborre.
– Men det verkar som att Bohuslän längs kusten har klarat sig hyfsat från utbrott så här långt i år, säger Paul Christensson som är ordförande för LRF Skogsägarna.

ANNONS

I juni månad gick Skogsstyrelsen ut med att och granbarksborrarna svärmade i hela landet. Svärmningsperioden pågår maj - augusti och skogsägare uppmanas av myndigheten att "leta efter nya angrepp och planera för avverkning och transport så snart som möjligt".

Under månadsskiftet augusti/september ska det göras en inventering av skogen i distriktet som spänner över Skaraborg och Fyrbodal, berättar Jonas Dehlén som arbetar med insektsskador vid Skogsstyrelsens kontor i Skövde.

– Den här insekten gynnas av värme och vi hade ju en varm period i början av sommaren. Men får granarna tillgång till vatten kan de framgångsrikt producera koda och försvara sig mot granbarksborren.

ANNONS

Hur har vädret egentligen varit ur ett skogsperspektiv?

– Vi har väl haft en rätt normal sommar. En del problem kvarstår sannolikt på sina håll. Men ring mig om ett par veckor så vet vi hur det ligger till med skadorna, säger Jonas Dehlén och berättar att man gör en stor skogsundersökning vid månadsskiftet augusti/september.

Paul Christensson vid LRF Skogsägarna och själv aktiv skogsbrukare berättar dock, att det är pågående angrepp av granbarkborre som gäller i stora delar av landet.

– Försommaren var ganska bra med regn och kyla i maj månad. Barkborren gynnas av varm luft och sol. Nu ska Södra Skogsägarna och Skogsstyrelsen tillsammans göra en inventering. Visst kan läget till viss del vara svårbedömt. Men det finns ändå mycket som talar för att det är fortsatt svåra angrepp i stora delar Sverige, bedömer Paul Christensson.

Kan du vara lite mer precis?

–Tar vi här i Götaland, så är det Östergötland och Skaraborg som vi bedömer som värst utsatta för insektsangrepp just nu. I Bohuslän har vi varit hyfsat förskonade från granbarkborrens angrepp. Men i norra Dalsland och som sagt i Skaraborg ser det inte bra ut. Örebro, Värmland och Västmanland har också haft ganska kraftiga angrepp, berättar Christrensson.

ANNONS

– Jag har gått i pension numera, men är ute i skogarna då och då och har upptäckt ganska omfattande angrepp från barkborre i skogar som varit fria från detta tidigare, berättar Bertil Lundahl som själv bor i Dals Ed.

Enligt Skogsstyrelsens rekommendationer är det extra viktigt att hålla utkik efter färska skador på skogen från maj till augusti.

ANNONS