Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Daniel Ivarsson
Arkivbild. Bild: Daniel Ivarsson

Norsk hälsomyndighet vill öppna gränser

Folkhelseinstituttet i Norge rekommenderar att upphäva en rad av de åtgärder som landet vidtagit för att stoppa coronasmittan. Bland annat att öppna vissa av landets gränser igen gentemot länder som har kontroll på smittan.

I nuläget råder en utökad kontroll av Norges gränser, vilket innebär att utländska medborgare, med undantag av arbetspendlare, avvisas vid gränsen, medan norska medborgare hamnar i 14 dagars ­karantän vid återkomst till landet.

Norsk Folkhelseinstituttet (FHI) menar nu i en ny riskanalys att de negativa verkningarna av den stängda gränsen är stora, medan nyttan ­varit lägre i smittskyddshänseende. Man föreslår därför en öppning av vissa gränser mot utlandet. I rapporten står det inte uttryckligen vilka länder det gäller, men man nämner Danmark som ett exempel.

”Man bör värdera att upphäva den obligatoriska inresekaran­tänen gentemot andra länder med god kontroll på epidemin, till ­exempel Danmark”, skriver FHI.

Tidningen har kontaktat FHI för upplysningar om hur man tänker angående den svenska gränsen, men har ännu inte fått svar.

Hela dokumentet från FHI kan läsas här.

LÄS MER: Norge vill kunna stänga gränsen över sommaren