Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fastigheten. Markarbeten har utförts både i strandzonen och i vattenområdet på Olav Thons fastighet i Lervik.

Norsk miljardär riskerar svenskt åtal

Olav Thon, Norges rikaste man, kan ha gjort sig skyldig till brott mot miljöbalken, då han inlett markarbeten i strandzonen på fastigheten i Lervik.

Olav Thon är Norges rikaste man med en förmögenhet på över 10 miljarder. Han äger flera köpcentra och hotell i Norge och Sverige, däribland Nordby Shoppingcenter. Nu kan han ha gjort sig skyldig till miljöbrott. Strömstads kommun fick i måndags in en anonym anmälan gällande Thons fastighet Medby 1:14 i Lervik. Då kommunens inspektörer besökte platsen samma dag kunde de konstatera att anmälan var korrekt, skriver Strömstads Tidning

– Vi möttes av en grävmaskin som på fastighetens strandområde nyligen hade utfört markberedande åtgärder både i strandzonen och nere i vattenområdet, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Rolf Holmgren.

Holmgren uppger att det för sådana åtgärder krävs tillstånd från länsstyrelsen, annars är ingreppet att betrakta som olagligt.

– När vi pratade med grävmaskinisten uppgav denne att han utförde schaktningsarbeten på uppdrag av Olav Thon. Skälet ska enligt grävmaskinisten ha varit att plocka bort stora stenar, snygga till området samt röja och jämna ut i strandzonen.

Anmälan gäller eventuellt brott mot Miljöbalkens bestämmelser om vattenverksamhet, och Strömstads kommun har nu lämnat ärendet vidare till länsstyrelsen.

– Jag hoppas att vattenvårdsenheten där lämnar in en åtalsanmälan till åklagarmyndigheten, eftersom det här ingreppet har gjorts utan tillstånd.

Strömstads Tidning har inte lyckats nå Olav Thon för en kommentar.