Norskt försvar satsar på Rygge nära Bohuslän

Underhållet av motorerna på Norges nya stridsflyg F 35 ska ske på Rygge militära flygplats. En motordepot ska vara klar 2020/21 och bygget startar nästa år.

ANNONS
|

Beslutet fattades dagarna före julhelgen av AIM, Aerospace Industrial Maintenance, det vill säga den statliga myndighet som sköter försvarets flyg. Det skriver norsk radio på sin hemsida.

– Vi ska göra stora satsningar på teknisk utrustning. Vi står mitt i förhandlingar med leverantörerna så jag kan inte gå in på konkreta summor, men vi talar om flera hundra miljoner kronor. Vi arbetar för att få så många jobb som möjligt till Rygge, säger AIM:s chef till radion.

Två stora byggnader ska uppföras, en för underhållsarbete och en för att testa motorer. Det kan också bli tal om en hangar.

ANNONS

– Till att börja med handlar detta om F 35 i Europa men på sikt tänker vi oss ett globalt perspektiv, säger AIM-chefen som anser att investeringen är viktig för företaget AIM men också för norsk försvarsindustri i stort.

Även Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) är nöjd med beslutet och säger att understöd till militära flygsystem är ett prioriterat område för försvarsindustrin i Norge.

Häromdagen rapporterade norsk radio också att USA i sin nya budget lägger pengar på Rygges militära del för sina nya stridsflygs skull.

ANNONS