Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inväntar beskedet. Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, är bekymrad över läget för gränskommunen. Bild: Thomas Bennelind
Inväntar beskedet. Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, är bekymrad över läget för gränskommunen. Bild: Thomas Bennelind

NRK: Norge öppnar inte gränsen

I eftermiddag förväntas Norge presentera att man fortsatt avråder från resor till Sverige. Detta enligt NRK.

Klockan 14 i dag kommer den norska regeringen presentera sina nya resedirektiv. Där förväntas regeringen meddela att gränsen kommer att vara fortsatt stängd för fritidsresande, det vill säga att svenskar stoppas vid gränsen och att norrmän som korsar gränsen får tio dagars karantän. Det erfar tv-kanalen NRK.

Smittorisken bedöms helt enkelt vara för hög i Sverige.

– Man tog det här beslutet på en regeringskonferens i torsdags. Det betyder att även norrmän som bara vill över gränsen för att handla sätts i karantän, säger Joakim Reigstad, redaktör på NRK, i SVT:s Morgonstudion.

– Det är många i norska befolkningen som inte vill att man ska öppna gränserna igen, fortsätter han.

Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstads kommun, är bekymrad över läget i en intervju med SVT.

– Vårt näringsliv består till väldigt stor del av handel och besöksnäring och den stängda gränsen har gjort att många blivit permitterade, säger han till tv-kanalen.

I Strömstad hoppas man dock på att Norge ska göra ett undantag för att resor till kommunen ska tillåtas.

– Vi hoppas på det, Norges hälsominister öppnade upp för det för någon vecka sedan. Men från norsk sida är man rädda för att de lättade reserestriktionerna i Sverige ska göra att smittspridningen ökar igen och om gränserna då är öppna kan det påverka Norge negativt, säger Kent Hansson i SVT.

– Men längs Bohuslän finns det nästan ingen smitta överhuvudtaget.

NRK direktsänder den norska regeringens presskonferens här.