Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En ostadig helg väntar med moln och regnskurar, kanske också åska. Bild: Andreas Olsson

Nu drar regnet in över Bohuslän

Regnskurar hela helgen är att vänta, liksom åska under lördagen. Men även om temperaturerna har sjunkit märkbart den senaste veckan är sommaren inte över än.

Medan juli var både kallare och regnigare än normalt blev augusti varmare och torrare än normalt. Men i veckan har ett tydligt väderomslag skett och den varma luften har fått ge vika för kallare luft. Och nu väntar också regn. Under fredagseftermiddagen började ett molntäcke röra sig in över Bohuslän.

– Vi har en ostadig helg framför oss. Det här regnvädret kommer att ligga kvar under lördagen. Räkna med regn och skurar av och till. Molnen dominerar under helgen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Det kommer även vara ostadigt under söndagen, men då finns det utrymme för sol mellan skurarna. Man kan ge sig ut på nån kortare promenad utan att behöva fälla upp paraplyet, fortsätter hon.

Kan bli åska

Hur mycket regn som kommer falla i skurarna har hon svårt att säga. Det kraftigaste regnet ser snarare ut att falla i de östra delarna av Götaland. Det finns ingen vädervarning utfärdad.

Förutom regnet kan det också dra ihop sig till åska:

– Under lördagseftermiddagen kan det vara inslag av åska, men oklart hur mycket i Bohuslän. Det ser ut att bli mer aktivitet söderut, säger Alexandra Ohlsson.

I övrigt har årets sommar bjudit på färre åskväder än vad man brukar se under somrarna. Det beror delvis på att det var kallt under juli och på att augusti var så torr.

– Vi har inte haft en så gynnsam sommar för att åska ska bildas. In över Bohuslän har det inte rört sig om så många åsktillfällen som man annars kan vänta sig under sommaren.

Kortvarigt uppehåll

I början av nästa vecka ser det åter igen ut att bli väderomslag, då ett högtryck drar in över Bohuslän. Måndagen och tisdagen kan bli rätt varma och under tisdagen kan det temperaturen närma sig 20-strecket.

Men det blir en kortvarig frist, för därefter väntar nya lågtryck och mer regn dra in över Bohuslän. Temperaturerna nästa vecka ser dock ut att ligga kvar på omkring 16–18 grader. Och än är inte sommaren över.

– Normalt sett brukar hösten komma i slutet av september. Nära kusten har havet väldigt positiv inverkan och då pratar vi främst oktober. Även om den varmaste sommarluften har lämnat oss kommer den meteorologiska sommaren hänga kvar ett tag.