Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu drar vaccineringen igång inför influensan

Riskerar du att bli allvarligt sjuk av en vanlig influensa? Alla som är över 65 år, de som är gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar rekommenderas att vaccinera sig.

Från och med onsdagen den 9 november kan du vaccinera dig på din vårdcentral.

– Vaccinet riktar sig till de grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka, antingen i influensan eller av följdsjukdomar. Man kan fortfarande bli smittad men vaccinet är utformat så att man inte ska bli så svårt sjuk, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

Enligt henne är Influensa oftast ofarlig, men den som är över 65 år, har en kronisk sjukdom eller är gravid har större risk för att bli svårt sjuk och även drabbas av allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation eller blodförgiftning.

– En annan grupp som jag är orolig för är de som är gravt överviktiga, eftersom influensan innebär en stor belastning för exempelvis hjärtat och lungorna.

Varje år vaccinerar sig omkring 120-130 000 personer, inklusive vårdpersonal. Det är alldeles för få enligt Gunilla Ockborn, och en av anledningarna kan vara att många är oroliga för biverkningar av själva vaccinet.

– Det här är ett väldigt väl beprövat vaccin, i grunden har samma använts sedan 60-talet i miljontals doser. Man kan bli öm och svullen runt vaccinationsstället och en del får feber och muskelvärk, men besvären går över inom några dagar. Allvarliga biverkningar är väldigt ovanliga.