Europeiska Unionen svenskt pass Sverige
Europeiska Unionen svenskt pass Sverige

Nu införs tidsbokning för passansökningar

Drop-in för att ansöka om pass försvinner. I stället införs ett system där du själv bokar tid via webben eller telefonen.

ANNONS
|

Från och med den 26 februari kan du själv boka tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort i Göteborg och Mölndal samt i Borås, Alingsås, Ulricehamn och Kinna/Mark. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

"Mer effektiv service"

– Med drop-in får du i värsta fall vänta flera timmar för att lämna in din ansökan. Tidsbokning innebär främst att vi kan minska de fysiska kötiderna på passexpeditionerna. Nu bokar du din tid och kan vara klar på tio minuter, säger Jonas Bertram, regional införandeansvarig på polisen i pressmeddelandet.

Tiderna ska finnas tillgängliga på polisen.se och den som inte har tillgång till internet kan ringa 114 14 och få hjälp via växeln.

ANNONS

Enligt Jonas Bertram ska det nya systemet ge bättre och effektivare service. Under högsäsongen, från maj till och med juni, är det svårare att få en tid. Då gäller det att vara ute i god tid.

Bättre arbetsmiljö

I polisområdet Storgöteborg, där Mölndal ingår, hanteras ungefär 160 000 ansökningar om pass och nationella id-kort på ett år. Tidsbokningssystemet ska också ge en bättre arbetsmiljö för personalen, enligt polisen.

– Detta finns på andra håll i landet och vi kan se positiva effekter för både medborgarna och våra anställda. Det finns redan i Halland. Nu inför vi det på de här orterna. Tanken är att vi sedan ska införa detta på fler ställen i regionen, säger Jonas Bertram.

Efter den nionde april upphör drop-in helt för expeditionerna i Göteborg och Mölndal. I Borås, Alingsås, Kinna/Mark och Ulricehamn upphör drop-in 23 april.

ANNONS