Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu öppnar gränsen – för de norska medborgare som haft coronasmittan och blivit friska. Bild: Lasse Edwartz
Nu öppnar gränsen – för de norska medborgare som haft coronasmittan och blivit friska. Bild: Lasse Edwartz

Nu kan tusentals norrmän resa till Bohuslän

De norrmän som varit coronasmittade, tillfrisknat och kan visa dokumentation, slipper nu sitta i karantän efter att ha varit utomlands.

Det var i fredags som norska regeringen lättade på restriktionerna under coronapandemin. Bland annat tillåts 20 personer att samlas (mot fem tidigare), idrottshallar öppnar igen, och förbudet mot utlandsresor för vårdpersonal upphävdes.

Regeringen meddelade också ändringar i karantänreglerna. Sedan den 17 mars har norrmän som rest till Sverige fått sitta i 14 dagars karantän vid återkomst – det har ändrats till 10 dagar. Dessutom görs det undantag från karantänplikten under sex månader för norrmän som har varit sjuka i covid-19 och tillfrisknat – och kan visa dokumentation på det vid gränsen.

Så de norrmän som redan haft covid-19, vilket enligt norska myndigheters uppgifter på måndagen är över 8 000 i hela landet och över 2 000 bara i Viken-området, är numera välkomna att resa över gränsen utan restriktioner. Den som pålagts karantän och bryter mot det genom att åter resa över gränsen och tillbaka kan fortfarande räkna med förlorad lön eller sjukpenning.