Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
LInda Jansson (M), ordförande Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Bild: Ulf Blomgren

NU-sjukvården arbetar digitalt utan betalning

Flera sjukhus får ersättning när de träffar patienter över telefon. Men ersättningarna beslutas inom regionens nämnder. Och hitintills har NU-sjukvården inte fått någon ersättning.

Ett sätt att möte utmaningarna med en ökad befolkning och mindre resurser är att digitalisera sjukvården. Både skype-samtal och vanliga telefonsamtal likställs med ett fysiskt möte och en patientavgift tas ut.

För Sahlgrenska, Södra Älvsborgs sjukhus och Skaraborgs sjukhus har redan ersättning för digitala möten införts. Det är upp till varje nämnd i regionen att besluta om ersättningarna. NU-sjukvården gör i sin tur jobbet gratis.

Men nu kan det ändras när Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden på deras senaste sammanträde beslutade att ge ansvarig tjänsteman uppdrag att föra dialog med NU-sjukvården för att se över prestationsersättningen.

– Det var ett enigt beslut och ärendet ska redovisas senast den 27 juni för nämnden, berättar Linda Jansson (M), ordförande i Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Att använda sig av digitala möten med patienter innebär att man förenklar för invånarna som slipper åka långt till ett sjukhus, säger hon.

Ett regelverk finns för hur de digitala telefonkontakterna ska registreras - telefonsamtalet ska ersätta ett besök, innefatta en medicinsk bedömning och beslut om behandling eller ytterligare utredning. Hälso- och sjukvårdsnämnderna rekommenderas att beställa vård från sjukhusen på ett likartat sätt med samma ersättningskomponenter.

LÄS MER: Läkare kritiska till patientavgift för telefonsamtal