Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

NU-sjukvården förlänger besöksrestriktioner

På onsdagen tar Folkhälsomyndigheten bort en lång rad allmänna råd och restriktioner kopplade till coronapandemin. För NU-sjukvården ”förändrar det ingenting på kort sikt”, som de själva skriver i ett pressmeddelande.

Trots att Folkhälsomyndigheten tar bort en lång rad coronarestriktioner den 29 september så har NU-sjukvårdens ledning beslutat att förlänga nuvarande besöksrestriktioner. Förlängningen gäller till den 11 oktober.

”NU-sjukvården följer självklart de råd, restriktioner, lättnader och datum som Folkhälsomyndigheten fastställer, men för att verksamheterna i lugn och ro ska hinna göra de anpassningar som behöver göras, behöver vi lite mer tid för att göra det på ett bra sätt”, säger biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt i ett pressmeddelande på NU-sjukvårdens hemsida.

Med andra ord får man som besökare till, eller patient hos, NU-sjukvården vänta med att besöka sjukhuset på så vis som gjordes innan pandemin. Bland annat kommer inte gravidas partners få följa med på ultraljud.

Följande restriktioner gäller på NU-sjukvården:

NU-sjukvårdens besöksrestriktioner fram till den 11 oktober:

• Låsta entréer med kontrollerat insläpp av entrévärd/väktare kvarstår

• Patient som besöker mottagningar/avdelningar för vård och behandling får ha med sig en (1) närstående/ledsagare. Verksamhetschef kan besluta om undanta.

• Observera dock att ovanstående inte gäller för kvinnosjukvårdens mottagningsbesök, till gynekologisk mottagning och obstetrisk mottagning, som besök för ultraljud.

• Patient och närstående/ledsagare ska vara symtomfria från covid-19

• Vårdavdelningar är låsta och besöksrestriktioner till inneliggande patient gäller

• Mottagningar är öppna när patienter är bokade

”Håll avstånd och tvätta händerna”

Folkhälsomyndighetens nya råd innebär att alla uppmanas att testa sig vid symptom och att man ska hålla sig hemma vid sjukdom. Men det allmänna rådet om att hålla avstånd gäller endast ovaccinerade.

NU-sjukvården ser dock gärna att alla fortsätter att hålla avstånd när det är möjligt.

– Den förra vintern hade vi historiskt få fall av calici (vinterkräksjuka) och säsongsinfluensa, säger Anders Kullbratt.

”Den enkla förklaringen är att medborgarna följde rekommendationerna om att hålla avstånd, att hålla sig hemma vid symptom på sjukdom – och att tvätta händerna, med tvål och vatten eller använda handsprit”, skriver man i pressmeddelandet.