NU-sjukvården i stabsläge efter omfattande it-haveri

900 hårddiskar har kraschat den senaste veckan i regionen och NU-sjukvården är i stabsläge.
– Det är ingen risk för patientsäkerheten, men är såklart tungjobbat för våra medarbetare, säger Anders Kullbratt biträdande sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

ANNONS
|

NU-sjukvården är en sjukhusförvaltning inom Västra Götalandsregionen och omfattar Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus. Sedan i tisdags har de varit i stabsläge då deras hårddiskar kraschat en efter en i snabb takt, vilket Dagens nyheter var först att rapportera om.

För att klara av vården har NU-sjukvården spridit fungerade datorer till olika delar av verksamheterna där bland annat ambulanssjukvården och akutmottagningarna har prioriterats.

– Det är ingen risk för patientsäkerheten, men är såklart tungjobbat för våra medarbetare. Vi vet inte vad det beror på utan vi jobbar nu intensivt för att hålla verksamheten fungerande, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör.

ANNONS

900 kraschade diskar på en vecka

NU-sjukvården har totalt 5000 datorer, av dem är det 1800 som är av modellen som kraschar. Det är hårdiskarna till en dator med produktnamnet HP Elitedesk 800 G2 35W som gått sönder kontinuerligt sedan i somras.

Men det är inte bara NU-sjukvården som drabbats av haverierna. Totalt finns det runt 17 000 datorer av den aktuella datormodellen i samtliga av Västra Götalandsregionens verksamheter. Enligt Dagens nyheter har hundratals hårddiskar kraschat på Södra Älvsborgs sjukhus. På Sahlgrenska har 1500 gått sönder. Men ingen av dem har gått upp i stabsläge.

Datorerna som går sönder är mellan två och tre år. Maria Skoglöf är avdelningschef på VGR IT.

– Det här har pågått sedan efter sommaren men nu har det eskalerat. Den senaste veckan rör det sig om 900 hårddiskar som gått sönder, berättar Maria Skoglöf, avdelningschef för regionens IT-enhet.

Vad gör ni för att lösa problemen?

– Det har varit brist på hårddiskar innan men nu har vi fått in en leverans så vi håller på att åtgärda problemet och byta ut de trasiga, berättar Skoglöf, men vad felet beror på har man dock inte koll på än.

– Vi håller på att felsöka problemet tillsammans med leverantören. Men just nu vet vi inte vad det beror på. Vi felsöker utefter olika teorier.

ANNONS
ANNONS