Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu-sjukvården i stabsläge efter omfattande IT-haveri

Efter att 900 hårddiskar den senaste veckan kraschat har Nu-sjukvården fattat beslut om att gå upp i stabsläge.
– Det är en viss dator som är spridd över hela Västra Götalandsregionen. Jag har 5 000 datorer i min förvaltning och av dem är 1.800 av den här specifika modellen, säger Anders Kullbratt biträdande sjukhusdirektör för Nu-sjukvården till DN.

Nu-sjukvården är en sjukhusförvaltning inom Västra Götalandsregionen och omfattar Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla.

För DN berättar den biträdande sjukhusdirektören Anders Kullbratt att hårddiskarna till en dator med produktnamnet HP Elitedesk 800 G2 35W sedan i somras har kraschat kontinuerligt.

Den senaste tiden ska problemet ha eskalerat och bara den senaste veckan ska över 900 hårddiskar ha kraschat.

För att haverierna inte ska riskera att påverka patientsäkerheten tog Nu-sjukvårdens ledning i tisdags beslut om att gå upp i stabsläge. Fungerade datorer har nu spridits ut till olika delar av verksamheterna där bland annat ambulanssjukvården och akutmottagningarna har prioriterats.– Det här blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal, men det viktigaste för oss är att säkerställa att vården inte blir lidande, säger Anders Kullbratt till DN.

Han berättar fortsatt att bedömningen i nuläget är att åtgärderna som vidtagits är tillräckliga.

Det är inte bara Nu-sjukvården som drabbats av haverierna. Totalt uppges det finnas runt 17 000 datorer av den aktuella datormodellen i hela Västra Götalandsregionen.

Borås Tidning rapporterar att hundratals hårddiskar ska ha kraschat även inom sjukvården i Södra Älvsborg.

– Vi bedömer att det här är en allvarlig situation men vi bedömer inte att vi behöver gå upp i stabsläge här på SÄS, säger chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, Sara Degerman Carlsson, till Borås Tidning.