Läkarförbundet var missnöjda med utfallet och förklarade sig oeniga.
Läkarförbundet var missnöjda med utfallet och förklarade sig oeniga. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården möter inte läkarnas krav

Under onsdagen hölls förhandlingarna mellan NU-sjukvården och fackförbunden. Den brinnande frågan är sprungen ur det förslag som NU-sjukvården tidigare framfört: senare semester och slopat krav på fyra veckor sammanhängande semester.

ANNONS
|

Inom NU-sjukvården finns det flera fackförbund som idag förhandlar om semester. De fyra största är Läkarförbundet som representerar läkarna, Kommunal som representerar undersköterskorna, Vårdförbundet som representerar sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor biomedicinska analytiker och barnmorskor och Vision som representerar personalen som arbetar med den mer administrativa delen av sjukvården.

Förslaget som ska förhandlas från NU-sjukvården är att skjuta upp semesterperioden så att den börjar den 20 juli och pågår till sista september. De vill också bryta garantin till att få fyra veckors sammanhängande semester.

LÄS MER:Fackförbunden förbereder semesterförhandlingar

När Läkarförbundet avslutade sina förhandlingar var de inte nöjda med utfallet.

– Vi upplevde inte att vi fick gehör för synpunkterna vi framförde. Vi har förklarat oss oeniga och överväger att ta det till en central förhandling, säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening.

ANNONS

Vad känner du som representant för arbetarna gentemot arbetsgivaren?

– Det som jag tycker är så tråkigt är att mycket av den goodwill som har funnits i och med corona, många har en otroligt stor lojalitet gentemot patienter och verksamheten och genom att då aldrig eller inte riktigt ge vårdpersonalen credd för det eller bjussa på en ersättning. Vi tycker att man hade kunnat välja att erbjuda en bra ersättning till de som frivilligt skjuter upp på sin semester.

Bakom missnöjet är NU-sjukvårdens förslag att alla läkare på sjukhuset ska ha samma semesterupplägg.

– Det är vissa läkare inom vissa specialiteter som behövs i stor utsträckning just nu men vi ser inte riktigt behovet för alla typer av läkare helt enkelt. Då tycker vi att det inte finns anledning att de inte ska kunna få semester under juni, juli och augusti.

ANNONS