Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Niklas Claesson, Kommunikationschef, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage
Niklas Claesson, Kommunikationschef, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården planerar det nya normala

Det normala läget inom NU-sjukvården kommer längre och längre bort och nu planerar sjukvården för normalläget när masspridningen avtagit.

Under tisdagen har antalet patienter som vårdas för covid-19 minskat en aning inom NU-sjukvården. Från att det i måndags vårdades 60 personer så vårdas nu 56 personer varav 15 får intensivvård. Att antalet patienter som vårdas för covid-19 varierar är inget som förvånar NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson som menar på att det är viktigt att zooma ut och se på helheten.

– Förra veckan låg vi lite stilla och sen gjorde vi ett hopp. Vi förväntar oss att patientantalet kommer att fortsätta stiga.

Den 17 mars skrevs den första patienten in för covid-19 inom NU-sjukvården. Sedan dess har antalet som vårdas ökat långsamt. Men samtidigt som fler vårdas för corona är det färre som söker akut sjukvård som inte är smittade. I vanliga fall, alltså tiden innan corona, sökte runt 190-200 personer akut vård per dag men efter corona kunde ett dagsantal sjunka till 130 personer som uppsökte vård. För drygt två veckor sedan var det nästan normalläge igen då 185 personer sökte vård men nu har antalet sjunkit igen.

LÄS MER: Nu söker fler akutvård igen

– Sedan de första bekräftade covid-fallen har antalet sökande till akut vård minskat generellt och så har det varit internationellt också. Nu har vi de senaste veckorna haft runt 150. Det går långsamt uppåt.

Varför det går långsamt uppåt går inte att säga men en av anledningarna kan vara att patienter som tidigare avstått från att söka vård nu söker vård. Men det kan också vara att allt fler accepterar att smittan samexisterar i samhället.

Nytt normalläge

Tiden efter att toppen har nåtts beskriver Niklas Claesson som ett nytt normalläge.

– Vi har slutat prata om att komma tillbaka till ett normalläge utan vi kommer komma till ett nytt normalläge. Avta kommer det förhoppningsvis att göra men det kommer inte försvinna. Vi kommer ha riskgrupper som fortfarande löper stora risker om de får smittan.

Den 5 maj kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 362 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 96 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

56 personer varav 15 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

187 personer varav 50 på IVA

Sjukhusen i Väster:

49 personer varav 10 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

27 personer varav 7 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

43 personer varav 14 på IVA