Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Niklas Claesson är NU-sjukvårdens kommunikationschef. Bild: Stefan Bennhage
Niklas Claesson är NU-sjukvårdens kommunikationschef. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården planerar för topp om tre veckor

NU-sjukvården planerar fortsatt för en ökad tillströmning av coronapatienter, och tror att man ligger ungefär tre veckor efter Göteborgsområdet på smittokurvan. Samtidigt är det en stor utmaning att få personalen att räcka till.

På tisdagen vårdades totalt 58 personer för covid-19 inom NU-sjukvården. Tolv av dem kräver intensivvård.

– Det är ungefär samma nivå som det har varit den senaste veckan, vi hade ju en ganska så stor ökning för cirka en vecka sedan, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Han betonar att även om Västra Götalandsregion som helhet kan vara på väg att nå den omtalade platån, så skiljer situationen sig åt inom regionen.

– Det vi planerar för är att vi ligger ungefär tre veckor efter Göteborgsområdet. Det kan se ut som att regionen som helhet nått en platå, men det är heller ingen som vet hur långvarig den i så fall blir.

Vad är eran största utmaning just nu?

– Att långsiktigt personalförsörja de enheter som vårdar patienter som är allvarligt sjuka i covid-19. Vi har en större sjukfrånvaro än normalt, samtidigt som vi vårdar en patientgrupp vi normalt sett inte har.

Hur tar ni hand om personalen?

– Där jobbar vi på lite olika sätt. Så långt som möjligt vill vi behålla ordinarie arbetstider och ordinarie ledigheter. Vi vill inte att medarbetare bränner ut sig. Vi har även stöd för medarbetare som varit med om svåra situationer, om de vill prata med någon efter arbetspasset.

NU-sjukvården började även nyligen återigen genomföra viss vård som under mars och april fick stå åt sidan på grund av pandemin.

– Till exempel mammografi-screening har vi börjat dra i gång igen till viss del. Det är hela tiden en riskbedömning, väntar vi för länge uppstår andra risker.

Enligt Niklas Claesson finns det i nuläget ingen oro för att det ska bli brist på intensivvårdsplatser inom NU-sjukvården.

– Vi är i ett läge där vi kan hantera även om det skulle komma ytterligare en handfull patienter som behöver intensivvård. Och i det läget får vi bedöma om vi behöver bygga ut kapaciteten mer.

Antal slutenvårdade patienter

Den 12 maj kl. 10:00 fanns det totalt 341 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 83 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

58 personer varav 12 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

186 personer varav 46 på IVA

Sjukhusen i Väster:

33 personer varav 8 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

24 personer varav 7 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

40 personer varav 10 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen

LÄS MER: Fler vårdas för covid-19 i Fyrbodal