Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Viceordförande  Carina Åström (S)  och Peter Heie (C) ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Bild: Stefan Bennhage
Viceordförande Carina Åström (S) och Peter Heie (C) ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården vägrar överföra pengar till Göteborg

5,5 miljoner kronor ska bort från NU-sjukvårdens budget i år, anser norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Men styrelsen för NU-sjukvården tar strid för att behålla pengarna.
– Man kan inte komma under pågående verksamhetsår och tilldelad budget och dra i från pengar. Det är inte så det fungerar, säger Peter Heie (C), ordförande.

Sjukvården i regionen håller på att centraliseras genom att viss specialistvård samlas på bestämda sjukhus. Beslutet tog regionstyrelsen redan 2012 och anledningen var att förbättra kvalité och tillgänglighet.

I år har bland annat 100 ablationer, behandling för hjärtklappning, förts över från NU-sjukvården till Sahlgrenska som en följd av beslutet. De 100 ablationerna har en budget på 5,5 miljoner kronor, och flytt av ablationer betyder också flytt av pengarna. Men beskedet kommer sent. Flytten genomfördes redan i januari, men det var först i juni som ärendet hamnade hos NU-sjukvårdens styrelse - efter norra hölso- och sjukvårdsnämndens uppmaning. Och NU-sjukvården sa då bestämt nej:

"NU-sjukvården accepterar inte norra hälso- och sjukvårdsnämndens tilläggsöverenskommelse, då förvaltningen inte tidigare fått vare sig någon särskild beställning eller finansiering avseende ablationer."

"Ser inga problem i det här"

Men nämnden tog ingen notis utan klubbade på torsdagen enigt igenom att sänka taket.

Linda Jansson (M) ordförande Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionfullmäktige 2018-2022. Bild: Peter Wahlström
Linda Jansson (M) ordförande Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Regionfullmäktige 2018-2022. Bild: Peter Wahlström

– Pengarna tillhör ablationerna, så om beställningen flyttas så följer pengarna med. Pengarna tillhör uppdraget. Jag ser inga problem i det här, säger Linda Jansson (M), ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men för ordförande i NU-sjukvårdens styrelse så är det oavsett inte aktuellt.

– Bara för att de klubbade igenom beslutet så betyder det inte att det blir så, just eftersom det är en överenskommelse, så behöver båda parter vara överens. Om ena parten säger nej i en överenskommelse, så får väl det vidare till regionstyrelsen, säger Peter Heie (C).

– Man kan inte komma under pågående verksamhetsår och tilldelad budget och dra i från pengar. Det är inte så det fungerar.

Peter Heie (C).
Peter Heie (C).

Men nämnden menar att om ni inte utför uppdraget med ablationer så borde ni inte ha pengarna?

– Jag skulle vilja se hur de räknar, det fanns aldrig några 100 ablationer i beställningen från början. Vi har aldrig fått några pengar för det, säger Heie.

Skulle ni ha ekonomisk möjlighet att ta bort 5,5 miljoner?

– Vårt underskott blir bara större och större, skulle de miljonerna försvinna så får vi skära ned i verksamheten, patienter får skrivas ut - jag vet inte. Men som sagt, vi kommer inte godkänna det här.