Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Förbundschef Bernt Eriksson Bild: Lasse Edwartz

Nu utökas det rådande eldningsförbudet

Torkan fortsätter att ställa till problem. Nu skärps eldningsförbudet i flera kommuner och grillkvällar vid campingplatsen får vänta.

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän har utökat eldningsförbudet i Uddevalla, Lysekil och Munkedal.

– Det är väl egentligen en skärpning av det rådande eldningsförbudet. Vi vill inte hamna i samma läge med bränder som i Dalarna och i Jämtland, säger Bernt Eriksson, förbundschef på räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Förbudet innebär bland annat att man nu inte får grilla på platser med iordningställda grillar. Man får grilla på sin egen tomt men all grillning på allmän plats eller annans mark är förbjuden.

– Folk tenderar att vara mer skickliga och försiktiga när det gäller sin egen tomt. Men vi uppmanar såklart till allmän försiktighet med allt, säger Bernt Eriksson och fortsätter:

– Det räcker med en fimp som inte är släckt ordentligt eller en gnista från en motorsågskedja så startar en brand. Se till att allt är ordentligt släckt.

Bernt Eriksson vill också uppmana allmänheten att med de medel som finns släcka eller förhindra spridningen av en pågående brand i väntan på räddningstjänsten.

– Ser man att det glöder lite i diket kan man gå ner och stampa ut branden eller hindra den att spridas. Naturligtvis utan att sätta sig själv i fara.

Bernt Eriksson berättar att en brand fördubblas i omfattning var femtonde sekund och tiden är alltid en kritisk faktor.

– Den bästa branden är den som aldrig uppstår. Larma hellre en gång för mycket än en gång för lite.

LÄS MER: Eldningsförbud igen