Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På Norra Älvsbrogs räddningstjänstförbund införde man en ledninscentral redan 2012. Nu kommer också räddningstjänstförbundet MittBohuslän få stöd av denna. "Det här tror vi på", säger Bernt Eriksson. Bild: Stefan Bennhage/Lasse Edwartz

Ny ledningsfunktion ska effektivisera räddningsinsatser

Nästa vecka införs en nyordning för räddningstjänsten Mitt Bohuslän: insatserna kommer att koordineras från Trollhättan – och därmed bli effektivare. Vid skogsbränder kommer även andra kommuner i Bohuslän få stöd.

Från och med 2 maj kommer räddningstjänstförbundet MittBohusän, där Uddevalla, Lysekil och Munkedal ingår, få hjälp från en ledningscentral i Trollhättan, där ett inre befäl sitter som spindeln i nätet och koordinerar insatser. Det inre befälet kommer att ge ledningsstöd till de styrkor som är på plats vid exempelvis en olycka eller brand. Det kan handla om att fördela personalresurser, sätta in en tankbil eller kalla in helikoptrar. Men även sköta kontakter med andra myndigheter eller med media.

– Det här tror vi på. Vi får ett kraftfullare, professionellare sätt att hantera olyckshändelser på, säger Bernt Eriksson, räddningschef på Mitt Bohuslän.

Hjälper även Orust, Sotenäs, Tanum och Strömstad

Detta är frukten av ett samarbete mellan Mitt Bohuslän och Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Närf), där kommunerna Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg ingår. Närf har haft den här ledningsfunktionen sedan 2012. Den förstärks nu för att kunna hantera även ärenden inom Mitt Bohusläns område.

Ledningsfunktionen kommer under sommaren i år även bistå räddningstjänsterna på Orust, i Sotenäs, Tanum, Strömstad, Ed och Bengtsfors vid eventuella skogsbränder.

– Startar en skogsbrand har de omedelbart uppbackning av ett inre befäl. Det betyder att befälet på plats kan koncentrera sig på den faktiska branden, säger Bernt Eriksson.