Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Lasse Edwartz. 
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Lasse Edwartz. 

Nya strategin: Flörta med invandrare

Att fiska röster i invandrargrupper är en del av Sverigedemokraternas nya kommunikationsplan.

ANNONS
|

Vid ett stort partimöte i Norrköping för en vecka sedan presenterades Sverigedemokraternas kommunikationsplan. I planen framgår hur partiet ska rikta in sig på vissa grupper inför valet 2018.

– Ja, vi släppte nyss en kommunikationsplan där invandrargrupper är en del av de grupper som vi kommer att prioritera.

Det säger Joakim Wallerstein som är Sverigedemoraternas kommunikationschef. Han berättar hur partiledaren Jimmie Åkesson under året varit runt i invandrartäta områden för att värva väljare där.

Att partiet skulle prioritera nyanlända som partiets företrädare i Uddevalla Bo Antonsson säger stämmer dock inte menar Joakim Wallerstein.

– Nyanlända brukar inte rösta. Det intressanta är invandrare och vi ser att vi växer starkt i den gruppen, säger Joakim Wallerstein.

ANNONS

Men vad kan ni erbjuda dem?

– Lag och ordning i de här områdena, det är målet. Det är alltid en utmaning att värva väljare och varje grupp har sina unika egenskaper. Men det är betydligt lättare att värva väljare i till exempel Rinkeby jämfört med Danderyd, säger kommunikationschefen.

Anders Hellström är docent i statsvetenskap vid Malmö högskola. Och han beskriver Sverigedemokraternas strategi som en del i partiets arbete med image.

– Jag tror att det här är en del av något man sysslat med länge, säger han.

– Det är klart att det ser bra ut att åka till invandrartäta området. Dessutom finns det ett ökat stöd bland väljargrupper där. Sen handlar det om att man försöker att så mycket som möjligt framstå som vanliga och etablerade. Man frossar i det normala brukar jag säga om Sverigedemokraterna.

Men hur bra kommer det att gå?

– Det beror på hur kampanjen ser ut och vad det är för retorik man använder när man pratar med människor i de här områdena. Om de framstår som alltför extrema med de som de pratar med går det inte hem, säger Anders Hellström.

ANNONS