Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/26

Nytt oväder drabbar Bohuslän

Vid lunchtid på onsdagen kulminerade blåsten och orkan har uppmätts i vindbyar. Nu avtar det, men under torsdagen väntas nytt oväder med stormstyrka.

FÖLJ LIVERAPPORTERINGEN OM OVÄDRET ÖVER SVERIGE HÄR:

Ovädret slog till med full kraft över västkusten på onsdagen. Här blåste det som mest i hela landet, med orkan i byarna. Nu avtar det lite, men under torsdagen får vi räkna med stormstyrka i vindbyarna igen.

Det började blåsa upp rejält på onsdagsmorgonen och sedan ökade det mer och mer. Mitt på dagen var det orkanstyrka i vindbyarna på Väderöarna.

Det kom också blötsnö som efter lunch övergick till regn. Det väntas fortsätta under kvällen.

Vinden började lugna ner sig på eftermiddagen, men det tar alltså i igen under torsdagen.

- Ja, det kommer att bli riktigt blåsigt imorgon igen. Det börjar avta nu, men imorgon blir det blåsigare än vanligt igen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca på onsdagskvällen.

På torsdagen blir det hårda och mycket hårda vindar in över land. Vid kusten ser det ut att bli mellan 16 och 22 m/s.

- Kommer man en bit ut från land, på öarna, kommer det att gå upp mot storm, alltså över 24,5 m/s som är gränsen för storm. I byarna kan det bli så mycket som 27-28 m/s, säger Christoffer Hallgren.

Det kommer att bli som mest blåsigt under torsdag morgon och förmiddag.

- Det avtar under eftermiddagen och på fredag blir det mer normala vindar, säger Christoffer Hallgren.

Under torsdagen väntas egentligen ingen nederbörd, möjligen kan det bli enstaka skurar eller något lättare snöfall.

Under onsdagen är det Väderöarna har haft det allra blåsigast.

- Det var ju storm om man ser till medelvinden på 22 m/s. Sen räcker det nog ändå inte riktigt för att det verkligen kallas en storm men vi hade stormstyrka. Och på Vinga och Väderöarna var det ju och orkanstyrka i vindbyarna på Vinga och Väderöarna, säger Maria Jönsson på Foreca.

Jämfört med resten av landet är det just vid kusten som det har blåst som mest.
Det har kommit blötsnö över Bohuslän men området har ändå lyckats klara sig från det värsta snöovädret.

Det har varit en del strömlösa hushåll, men enligt Vattenfall och Ellevio ska elen kunna vara tillbaka under onsdagskvällen.

Tågresenärerna drabbades av ovädret. Redan på tisdagen meddelade Trafikverket att tågen inte skulle gå på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad från klockan åtta på onsdagsmorgonen. Först var beskedet att trafiken släpps på klockan 18, men det förlängdes under onsdagen till att gälla till midnatt mot torsdag.

I Uddevalla steg Bäveån en hel del, men svämmade inte över.

I Munkedal larmades räddningstjänsten till Munkedals IP:s klubbstuga på grund av översvämning. Enligt räddningstjänstens uppgifter var det cirka 15 centimeter vatten i källaren. Troligtvis beror översvämningen på regnet och att vattnet inte hinner rinna undan.

SMHI utfärdade en klass 1 varning för Bohusläns inland. Det innebär risk för mycket hårda vindbyar. Det finns risk för att grenar och enstaka träd knäcks och vinden kan innebära problem för höga fordon. 

Tidigt på morgonen uppmättes vindarna på Uddevallabron till 19 m/s i byarna. Det har gjort att man vid sjutiden sänkt hastigheten på bron till 70 km/h.

LÄS MER: Träd över spåren - tågen stoppas

LÄS OCKSÅ: Inga tåg mellan Uddevalla och Strömstad