Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fler övernattar i Bohuslän på både hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar.

Nytt rekord för Bohusläns besöksnäring

Bohusläns besöksnäring blomstrar när det kommer till olika former av gästgiverier. 2018 är ett rekord år enligt Turistrådet Västsverige.

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Deras uppdrag är att utveckla och marknadsföra region väst och som bland annat har projektet "Bohuslän på export" på gång. Niklas Ranefjärd, arbetar med statistik och analys på bolaget och glädjer sig över de nya siffrorna.

– Siffrorna kom i går så vi har inte hunnit göra några djupanalyser än med det goda vädret som har varit i år tros vara en bidragande orsak till ökningen, säger han och fortsätter:

– Men vad vi kan se så har besöksnäringen ökat över hela året i Bohuslän så det är inte bara sommaren egentligen om man ser till gästnätter.

Ökning med fyra procent

Turistnäringen är av naturliga skäl som störst under sommarmånaderna, men för knappt två veckor sedan skrev Bohusläningen om hur västkusten lockar turisterna över hela världen även under vintertid. Då var det vinterpaddling som stod i fokus.

LÄS MER: Vinterpaddling lockar turister från hela världen

De sammanställda siffrorna för besöksnäringen under 2018 visar att att Bohuslän har ökat sina besök hos gästgiverierna med fyra procent, jämfört med 2015 års rekordsiffror. Vilket ger en övernattningssiffra på 2, 968 000 på hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar.

Majoriteten av dessa besökare är svenska och norska - hela 93 procent.

– Om man tittar i Strömstad så är två tredjedelar av överläggningarna norrmän på campingplatserna exempelvis, säger han.

Fler anläggningar, av olika slag, har även dykt upp under året vilket också tros ha bidragit till ökningen.

– Kapaciteten har totalt ökat med 4000 rum om man jämför med förra året, säger han.

Totalt sett har hela den västsvenska besöksnäringen ett rekordår att se tillbaka på. 9,96 miljoner kommersiella övernattningar har skett när man lägger samman hotell, stugbyar och vandrarhem med camping – en ökning med 252 000 jämfört med 2017.