Orust slår övriga kommuner i Bohusläningens område på fingrarna när det kommer till solceller.
Orust slår övriga kommuner i Bohusläningens område på fingrarna när det kommer till solceller. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Orust är bäst i väst på solceller

Med 146,9 watt per invånare är Orust bäst i Västsverige på solceller. Dessutom är man tredje bäst i hela Sverige. Det visar en kartläggning från branschföreningen Svensk solenergi.

ANNONS
|

Orust är bäst i Västsverige på solceller. I kommunen finns kapacitet för 146,9 watt per invånare, eller totalt 2 210 kilowatt. Kommundirektör Håkan Lindh förklarar det med ett stort samhälleligt engagemang.

– Jag upplever att det finns en väldigt stor miljömedvetenhet här på Orust. Det är en väldigt stor andel som bor i egna villor ute på landsbygden där man har ett intresse av miljö och att bidra på det sättet, säger Lindh.

LÄS MER: Stor ökning av solceller

Han pekar också på att det finns många ideella föreningar som arbetar för att fler ska bygga solceller.

ANNONS

– Det har funnits studiecirklar i hur man bygger sin anläggning och det har funnits ett gäng föreningar och eldsjälar som har fått med sig andra. Jag pratade med vår miljöchef och hon tror helt säkert att det är det starka engagemanget som har drivit på, säger Henrik Lindh.

"Vi gör i den ordningen Gärdestad sjöng"

Thomas Ivarsson är ordförande för en av de föreningar som Henrik Lindh pratar om: Orust kretsloppsakademi.

– Hela grejen tror jag bottnar i att vi hade en firma som höll på att installera solfångare för att värma vatten. Jag tror att det hänger ihop, säger han.

Ivarsson säger att Orustborna är intresserade av vad solen har att erbjuda.

– Vi bildade intresseföreningen 2012 och vi försöker samla goda idéer. Vi har satt en målbild om att vi ska göra oss energineutrala, att vi har lika mycket förnybar energi som vi förbrukar. Vi brukar säga att vi gör det i den ordningen som Ted Gärdestad sjöng: Sol, vind och vatten.

Man har gjort försök med vind, men har stött på motstånd. Man har också tittat på Seabaseds försök med vattenkraft i Lysekil och på Smögen, men har släppt det.

– Det har inte gått jättebra, säger Ivarsson.

Behövs en ökning med 2 000 procent

Kartläggningen har gjorts av branschföreningen Svensk solenergi och visar på en 110 procentig ökning i hela Västra Götaland. Men det är fortfarande en lång väg att gå innan man uppfyllt målen, säger Svensk solenergis talesperson Johan Lindahl.

ANNONS

– Det finns en bred majoritet för att vi ska ha 100 procent förnybar energi 2040. Då behöver solceller stå för mellan fem och tio procent av den totala elanvändningen. Just nu är den under en procent.

Bara i Västra Götaland behövs en ökning från 31 megawatt till 615 megawatt, enligt Lindahl. En ökning med knappt 2 000 procent.

– Men om den utveckling vi ser nu fortsätter i samma takt kommer det definitivt gå hela vägen fram, säger han.

Thomas Ivarsson på Orust kretsloppsakademi tror dock att det krävs mer än att få mer förnybar energi.

– Vi behöver jobba för att energieffektivisera, vi ska inte skapa energi i onödan. Egentligen borde vi vara superduktiga på att spara energi. Alla nya maskiner är energieffektivare. Problemet är att om vi sparar lite på det ena så köper vi en annan finurlig maskin till köket eller hushållet.

Han säger också att även öns transporter måste gå över till att drivas med förnybar energi.

– 40 procent av vår energiförbrukning går till transporter, vi transporterar folk och varor. Kan man få några elbilar som drivs på el från solceller, då har man ett litet energilager, säger Thomas Ivarsson.

De är bäst i Bohusläningens område på Solceller per invånare:

Orust: 146,9 W (3)

Tanum: 73,9 W (47)

Sotenäs: 66,5 W (60)

Färgelanda: 47 W (117)

Munkedal: 40,6 W (114)

Lysekil: 25,6 W (204)

Strömstad: 25,4 W (205)

Uddevalla: 24,9 W (208)

Siffran inom parentes anger hur högt kommunen rankas i Sverige.

Källor: SCB och Svensk solenergi.

ANNONS