Under 1800-talet jagades fågelarten på grund av sina vackra fjädrar, men på senare år har den ökat i antal och syns just nu i vårt område.
Under 1800-talet jagades fågelarten på grund av sina vackra fjädrar, men på senare år har den ökat i antal och syns just nu i vårt område. Bild: Pia Österlund

Ovanlig fågel siktad i Bohuslän

Med lite tur kan man i dagarna spana in en ovanlig fågel. Det är ägretthägern som siktats i Jörlanda.
– Den är en fantastisk framgångssaga vad gäller fågelskydd, menar fågelskådaren Per Undeland.

ANNONS
|

Ägretthägern är en vit, elegant häger som under 1800-talet levde farligt. Då var dess fjädrar eftertraktade som fjäderplymer och populära som hattdekorationer.

– Det gjorde en del damer upprörda att fåglarna sköts för att bli plymer. Då startades rörelsen som lade grunden till fågelskyddsorganisationen Birdlife international, säger fågelskådaren Per Undeland.

Han menar att det också lade grunden för skydd till andra fågelarter.

Han såg första fågeln

Förr åkte fågelskådare långa sträckor för att få en skymt av den, men idag har den blivit mer vanlig. De senaste 20 åren har fågelarten ökat i antal. Det beror delvis på klimatet men också på bättre tillgång till föda.

ANNONS

– Många av de fåglar som vi ser i Sverige idag kommer från Baltikum och Östeuropa. Jag tror att ökningen också beror på att man anlagt många dammar för fiskodling i området.

Det var Per Undeland som såg den första ägretthägern i Stenungsundsområdet 2014. Den som synts till nu är den sjunde.

Per Undeland var den som såg den första ägretthägern i Stenungsund 2014.
Per Undeland var den som såg den första ägretthägern i Stenungsund 2014. Bild: Arkivfoto

– Det är fantastiskt roligt när man ser den. Första gången var jag inte beredd. Jag gick ut med en kikare och på långt håll såg jag den som en liten vit prick först. Det är en fågel som väcker uppmärksamhet.

Går gärna i grunda vikar

Fågeln på bilden är tagen av Pia Österlund, i Källsby kile i Jörlanda.

– Totalt har ägretthägern setts på fem platser i regionen i år. Vid ett tillfälle var det nio individer samtidigt. Lättast att finna dem är på grunda vatten i vikar där de går omkring och letar fisk.

Per Undeland som har skådat fågel i 50 år berättar också att 89 exemplar skådades vid Hornborgarsjön i år.

– Det visar hur mycket den har ökat. Det är en fantastiskt vacker fågel och alltid roligt när man får se den.

ANNONS