På jakt efter bortglömda Sverige – i Bohuslän

Gamla mackar, motell och berättelser från ett bortglömt Sverige. Det är tidskriften Riksettan på jakt efter när de åker från Uddevalla till Svinesundsbron på gamla riksväg två.

ANNONS
|

För femton år sedan knallade en man in till ett förlag där Jörgen Persson jobbade. Med sig hade han en idé om att ge ut en tidning om bilismens guldålder, och de mackar, motell och allt annat som ligger kvar längst de gamla riksvägarna.

Sedan dess har Jörgen Persson, numera chefredaktör för tidskriften Riksettan, givit ut mellan 30 och 40 nummer.

– När man ska hitta en väg finns det inga kartor där de är utmärkta längre. Man får använda ganska gamla kartor och prata med folk, säger han.

I slutet av juli ska man ut på gamla riksväg två, och biten som går från Uddevalla till Svinesundsbron. Ute på färderna fotar man och letar efter intressanta platser. Dessutom söker man tips från ortsbefolkningen.

ANNONS

Hittade spår efter Clark Olofsson

Och det är utmed rikstvåan Jörgen Persson upplevt en av sina mer minnesvärda händelser från sina resor.

– Vi hittade en övergiven mack som ligger söder om Ljungskile, i Ucklum. Vi la ut en bild på Riksettans Facebook-sida och då var det någon som sa att "vet du inte att det är den macken där Clark Olofsson (ökänd bankrånare, reds. anm.) gick in och köpte en bensindunk och massa ris", säger Jörgen Persson och fortsätter:

– Han stoppade ner rånbytet tillsammans med en massa ris i bensindunken som därefter grävdes ner i skogen. Riset skulle suga upp fukten så att sedlarna inte förstördes. Då blev det en story. Det kan vara sådana grejer vi hittar. Nostalgi från förr, säger Jörgen Persson.

ANNONS