Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bernt Eriksson, räddningschef Mitt Bohuslän, avråder att elda i närheten av skog och i trädgårdar nu när det är torrt i naturen.

Påskbrasan räddad – inget eldningsförbud

Avsaknaden av vårregn har skapat stor risk för gräsbränder. Men under ett möte i veckan har räddningscheferna i Västra Götalands län bestämt sig för att tillåta eldning under påsken.

– Det är ingen förhöjd risk för omfattande skogsbränder så därför håller vi på det beslutet. Sen hoppas vi att folk tar sitt förnuft till fånga. Det är väldigt torrt i ytan av naturen och det finns alltid risk att det springer iväg, säger Bernt Eriksson, räddningschef i Uddevalla.

I veckan har man diskuterat saken emellan räddningscheferna i länets 49 kommuner och man då bestämt sig för att inte lägga något allmänt förbud. Han berättar att man från räddningstjänstens sida ser det som en stor inskränkning på den enskilde att införa eldningsförbud och att man vill undvika det så gott det går.

– Sen brukar påskeldar fungera bra eftersom det oftast är en form av tradition, man är ett gäng och har någon ansvarig anordnare, säger han.

Elda inte nära skog

Samtidigt vill han förtydliga vikten av att man har släckredskap nära till hands och att man vidtar åtgärder så att det inte finns torrt gräs i anslutning till elden. Han avråder även bestämt från att elda i närheten av skog eller i trädgårdar.

– Ansvaret blir inte mindre för att man inte tar det från början. Sprider sig elden är rättsväsendet och åklagarna väldigt intresserade. Plötsligt har man gjort sig skyldig till allmänfarlig ödeläggelse eller ända upp till mordbrand. Inget av det är kul att stå inför.