"Det vi hör är att papperslösa får 20-25 kronor i timmen, sen tar arbetsgivaren pengar för logi med mera. Vi har inte jättemånga fall i Fyrbodal, men det rör sig om något hundratal inom städ, restaurang, handel, bygg – jag tror inte någon bransch är förskonad", uppger Stefan Björkenstam som är engagerad i Fackligt center för papperslösa.
"Det vi hör är att papperslösa får 20-25 kronor i timmen, sen tar arbetsgivaren pengar för logi med mera. Vi har inte jättemånga fall i Fyrbodal, men det rör sig om något hundratal inom städ, restaurang, handel, bygg – jag tror inte någon bransch är förskonad", uppger Stefan Björkenstam som är engagerad i Fackligt center för papperslösa. Bild: Jerry Lövberg

Papperslösa jobbar för 20 kronor i timmen

Trakasserier, odräglig arbetsmiljö, usla arbetstider, löner på 20 kronor i timmen – eller inga pengar alls. Papperslösa och asylsökande riskerar utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Nu öppnar föreningen Fackligt center för papperslösa i Trollhättan dit drabbade från Fyrbodal kan vända sig för råd och stöd.

ANNONS
|

– Problemen är mer utbredda än vi kan se eller tro, säger Stefan Björkenstam, ombudsman på Fastighetsanställdas förbund region väst, ett av medlemsförbunden inom LO som står bakom den ideella föreningen Fackligt center för papperslösa.

Bohusläningen har tidigare skrivit om en stor polisinsats i oktober i Västra Fyrbodal där flera företag upptäcktes ha använt sig av illegal arbetskraft.

När de fackliga organisationerna startade upp stödet – som syftar till att hindra att papperslösa och asylsökande utnyttjas på arbetsmarknaden – var tanken att det skulle utgå från storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Men när Stefan Björkenstam hörde talas om papperslösa som for illa i arbetslivet i Fyrbodal, föreslog han hjälp på närmare håll. Och med bidrag från LO-distriktet i Göteborg kunde storstadsupplägget kopieras till Trollhättan.

ANNONS

– Hittills har vi haft några fall som vi lämnat över till facken på de aktuella arbetsplatserna och som landat väl. Bara någon av de drabbade har backat ur längs vägen, berättar Björkenstam.

Bara i Trollhätteområdet uppskattar han att ett par hundra papperslösa och asylsökande jobbar olagligt utan arbetstillstånd. Att det är förbjudet att anställa personer som saknar arbetstillstånd innebär dock inte att de som arbetar utan tillstånd saknar rättigheter. Arbetsmarknadens regelverk måste följas, även av dem som anställer papperslösa.

Städ, restaurang och handel utmärker sig

Precis som arbetstidslagens regler om längsta arbetstid, rätt till vila och rast, dräglig arbetsmiljö och kollektivavtalets regler om bland annat lön, gäller även den som är papperslös.

– Vi har exempel på människor som jobbat för 20 kronor i timmen i usel arbetsmiljö. Och andra som inte fått ett öre betalt, utan kanske arbetat gratis för mat och logi. De branscher som utmärker sig är städ- och restaurang, men även handeln, uppger Stefan Björkenstam.

Genom centret kan papperslösa gratis få information om sina rättigheter och råd från ombudsmän och fackliga förtroendemän.

– Men vi jagar inte arbetsuppgifter och vi skyltar inte med var vi finns, den informationen går från mun till mun. De som vill ha hjälp kan vara anonyma vid de första kontakterna.

ANNONS

"Medvetna att de utnyttjas"

Sedan lagändringen – som ger polisen större möjligheter att göra oanmälda arbetsplatsbesök för att komma åt arbetsgivare som anställer personer utan tillstånd att arbeta och vistas i Sverige – trädde i kraft för drygt ett halvår sedan, har Fackligt center märkt av en större rädsla bland utsatta.

– Det är komplext. Många är troligen medvetna om att de utnyttjas och diskrimineras, men är också oroliga för att förlora det de har och bli ivägskickade till länder de en gång lämnat av specifika skäl.

Ordföranden för Fackligt center i landet, Bengt Sandberg, menar att få arbetsgivare sätts dit och att det är de papperslösa arbetstagarna som nu hamnar i centrum för polisens arbete.

– Vi kan inte kriminalisera arbete, oavsett om det utförs av någon som har rätt att arbeta i Sverige eller inte. Papperslösa som utnyttjas bör ha rätt att, med stöd av facket, driva sin rätt mot arbetsgivare, i förhandling eller domstol, utan att de grips av polisen eller utvisas, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.

Arbetsgivare som anställt personer utan tillstånd kan tvingas betala en särskild avgift. Den utgår från ett basbelopp för varje påbörjad tremånadersperiod av anställningen. Har arbetsgivaren haft någon anställd i mer än tre månader kan det kosta runt 90 000 kronor i avgift.

ANNONS

På hemsidan www.fcfp.se kan papperslösa som vill ha hjälp få mer information och kontaktuppgifter.

"Det vi hör är att papperslösa får 20-25 kronor i timmen, sen tar arbetsgivaren pengar för logi med mera. Vi har inte jättemånga fall i Trollhättan med omnejd, men det rör sig om något hundratal inom städ, restaurang, handel, bygg – jag tror inte någon bransch är förskonad", uppger Stefan Björkenstam som är engagerad i Fackligt center för papperslösa.

Fackligt center för papperslösa är en ideell förening bildad av LO och TCO tillsammans med fackföreningar inom LO, TCO och Saco med syfte att stötta och hjälpa arbetstagare utan papper på den svenska arbetsmarknaden.

Genom centret kan papperslösa och asylsökande få information om sina rättigheter på arbetsmarknaden och få råd om löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö från ombudsmän och fackliga förtroendemän.

I dag uppskattas antalet papperslösa till mellan 30 000 och 75 000 i Sverige.

ANNONS