Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera i personalen på Näl har drabbats av andningsproblem, oklart varför. Foto: Kent Eng

Personal på Näl fick andningssvårigheter

17 anställda fick andningsproblem, oklart varför. Sjukhuset har gått in i stabsläge och planerade operationer ställs in.

– Det är ett antal personal på operationsavdelningen på Näl som fått symptom med andningsbesvär med stickningar i halsen, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.
– Det är 17 personal med varierad grad av symptom. Det är ingen som får vård för närvarande. Sex av de här uppsökte akutmottagning, men ingen är kvar där. Några av dem har fått gå hem, fortsätter han.
Enligt Niklas Claesson ska ingen av den drabbade personalen ha fått några allvarligare skador och inga patienter har varit påverkade på något sätt.

Sjukhuset har nu gått in i vad man kallar stabsläge på grund av händelsen, vilket Uddevallabloggen var först med att rapportera. Stabsläge innebär bland annat täta informationsmöten och kortare beslutsvägar. Det första fallet inträffade 9:41 på tisdagsmorgonen, efter klockan 11 hade inte något ytterligare fall rapporterats.

 Den personal som har haft besvär har befunnit sig i en av två operationskorridorer på Näl. Vi har tills vidare stängt den ena korridoren. Eftersom vi har reducerad kapacitet har vi ställt in planerade operationer. Akuta operationer utförs som vanligt, säger Niklas Claesson.

Planerade operationer kommer att vara inställda även under onsdagen.
Vad som orsakat problemen är inte känt i dagsläget. Fastighetsägaren Västfastigheter har personal på plats för att undersöka vad det är som har hänt. På onsdagen kommer förstärkning i form av utrustning och expertis utifrån.
– Det finns teorier, men vi vet inte tillräckligt mycket för att kunna gå ut med något.

Har Näl haft liknande problem tidigare?
– Det har varit problem med luftkvaliteten under en längre tid. För ett år sedan hade vi problematik med mögel på operationsavdelningen, folk fick reaktioner. Men jag kan inte bedöma om det finns nåt samband. Vi håller alla dörrar öppna.

Vad händer nu?
– Det är på väg in ytterligare analyskompetens. Vi följer också upp den personal som har haft problem.