Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/8

Pistolrånare kapade postbil – stor polisjakt

Två maskerade personer beväpnade med pistol har tvingat till sig en blå lastbil från Postnord i Göteborg. Under onsdagseftermiddagen hade polisen tagit in tre ynglingar till förhör, och vid midnatt bekräftade polisen att tre personer blivit anhållna misstänkta för inblandning i brottet.

Rånet skedde vid 10:30-tiden i Lövgärdets centrum.

– Personerna var maskerade med rånarluvor och ska ha haft en pistol. De tvingade ut föraren ur lastbilen och körde själva från platsen i okänd riktning, bekräftar polisens pressinformatör Peter Adlersson.

Det finns inga uppgifter om att skott har avlossats eller att någon kommit till skada. Flera polispatruller sökte efter rånarna och det stulna fordonet.

Postbilen hittad – tre anhållna

Vid 10:50-tiden hittades den stulna lastbilen vid Vättlefjäll. Vittnen ska ha sett hur två personer lastade saker från den.

Därefter ska gärningsmännen ha åkt vidare i ett annat fordon, troligtvis en blå Volvo XC 70. Det är i nuläget oklart vad som stulits ur lastbilen.

– Flyktbilen är borta. Vi jobbar vidare med inhämtning av information av målsägande och vittnen på plats, säger polisens pressinformatör Stefan Gustafsson.

Polisjakten efter rånarna pågår med oförminskad styrka och en förundersökning om rån har inletts. Lastbilen kommer att tas i beslag för en teknisk undersökning. Vid 15-tiden under onsdagen hade polisen tagit in tre minderåriga pojkar till förhör.

– Det är de här tre man ska förhöra, men det finns inget besked än eftersom de fortfarande förhörs. Det är mycket som ska råddas med unga människor, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

De tre ynglingarna kontrollerades av polis utomhus i Lövgärdet. Anledningen till att de togs in är oklart, men polisen uppger att det är uppgifter och omständigheter som framkom vid kontrollen som gjorde att beslut fattades att de skulle tas in. Vid midnatt under onsdagen uppgav polisen att tre personer blivit anhållna, men man kan inte bekräfta om det rör sig om de tre ynglingarna.

– Tre stycken är anhållna misstänkta för inblandning i brottet, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Tillslag på flera platser

Vid lunchtid genomförde polisen tillslag vid flera platser med koppling till utredningen kring den kapade Postnordlastbilen. Vilka platser det rör sig om är polisen emellertid förtegen om.

– Vi har några platser som vi tittar på nu som vi fått intressanta uppgifter ifrån. Vi har patruller och personal på olika ställen som gör insatser i den här utredningen, bekräftar polisens pressinformatör Peter Adlersson.

Platserna har polisen lyckats ringa in tack vare en kombination av uppgifter.

– Vi följer upp information vi fått från vittnen. Dessutom har vi även fått fram en del uppgifter själva så dessa undersöker vi nu, förtydligade Adlersson.

Det är oklart om de tre som nu är anhållna greps i samband med tillslagen.

Flyktbilen hittad

Vid ett-tiden lyckades olisen lokalisera rånarnas andra fordon de hade flytt från Postnordbilen med.

– Genom diverse uppgifter lyckades vi hitta den vid Rannebergen. Men bilen var naturligtvis tom. Så än är ingen gripen, säger Peter Adlersson. 

Bilen är nu tagen i beslag och bogseras av polis för att sedan kunna genomgå en teknisk undersökning.

Postnord utsatta allt oftare

För bara fem dagar sedan kapades en av Postnords postbilar i Uddevalla. Fordonet lokaliserades emellertid senare på kvällen samma dag som den försvann.

– Den hittades i centrala Uddevalla och all post verkar ha funnits kvar i bilen, sa Johan Raske, jourhavande förundersökningsledare vid Uddevallapolisen, till Bohusläningen

LÄS OCKSÅ: Postnord-bil kapad i Uddevalla

Postnord har haft omfattande problem med stölder från sina postbilar. Tidigare under hösten lyckades företaget i samarbete med polisen sätta dit en internationell tjuvliga som stulit försändelser under en längre tid.

LÄS OCKSÅ: Internationell tjuvliga lurades av Postnord

Den internationella ligan togs på bar gärning medan de stal gods – i 80 kilometer i timmen. Beviset finns på en övervakningsfilm från en av Postnords lastbilar. Inom kort åtalas fyra personer som misstänks ha slagit till mot flera lastbilar – under färd.