Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plan på väg till Landvetter bombhotat

Ett plan på väg från Polen har bombhotats. Planet har nu landat på Landvetter flygplats under stor närvaro av polis och räddningstjänst.
– Det är ett plan som blivit bombhotat men besättningen fortsatte till Landvetter, säger Anders Lännholm, insatsledare på sjö- och flygräddningen.

Planet, som kommer från Warsawa, ska ha följts noga av svenska myndigheter. Bland annat har det övervakat av militärens radarstationer, när planet kom in i det svenska luftrummet och vidare till Landvetter. Dessutom fanns helikoptrar i beredskap från Kristianstad upp till Göteborg. Landningen gick utan problem.

– Vi larmade helikoptrarna och har följt den på vägen in. Nu väntar vi på att de ska få av passagerarna och så får flygplanet stå vid landningsbanans södra ände ett tag, säger Anders Lännholm till GP.

Kunde meddela besättningen

Anders Lännholm har inga detaljer kring det hot som riktats mot flygplanet. Men via det kommunikationssystem, ACARS, som finns ombord kunde flygbolaget meddela besättningen om situationen.

– De får upp det som en textremsa i kärran.

– Flighten har landat bra, utan problem. Nu ska vi bara få iväg passagerarna så får polis och räddningstjänst bestämma vad som ska ske, säger Anders Lännholm.

30 personer ombord

Planet står nu på landningsbanan och ska evakuera de 30 personerna ombord.

Räddningstjänsten är på väg ut till Landvetter.

– Vi är på väg men jag vet inte så mycket i nuläget. Jag får hänvisa till polisen, säger Kalle Kivistö vid räddningstjänsten.

Flygplatsen öppen

Robert Pletzin, presschef på Swedavia, bekräftar att de har en pågående säkerhetshändelse.

– Polisen är på plats, och det här hanteras nu av dem, säger han.

Flygplatsen är fortsatt öppen. Två ankommande flighter på väg in till Landvetter påverkas inte, enligt Robert Pletzin. I övrigt hänvisar han till polisen.

Texten uppdateras.