Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen: Lokalbefolkningens engagemang är enormt

Sökinsatsen i Falkenberg efter tolvårige Dante, en pojke med Downs syndrom, har pågått hela natten, bland har dykare sökt i Ätran. Spaningarna fortsätter under torsdagen med full kraft.
– Lokalbefolkningens engagemang i sökandet är enormt, man vill verkligen hjälpa till med att hitta pojken, säger Ulla Brehm vid polisen.

Hon säger vidare att det under natten och morgonen inte gjorts några fynd som direkt kan sättas i samband med pojkens försvinnande.

– Det görs alltid fynd löpande under en så intensiv sökinsats som den som nu pågår. Dessa saker kommer att analyseras för att se om de kan ha samband med pojken vi söker, säger hon.

Efter nattens spaningar är sökandet i gång med full kraft igen.

– Det är alltid speciellt att jobba och leta i mörker. Nu när det ljusnat fortsätter vi med full styrka och söker metodiskt och systematiskt av område efter område efter de bedömningar och prioriteringar som görs på plats, säger Ulla Brehm, presstalesperson hos polisen.

Dykare sökte i Ätran

Under nattens sökte dykare i Ätran efter pojken.

– När ett vattendrag ingår i sökområdet är det naturligt att söka där, jag har inga uppgifter om att dykningarna skulle ha föranletts av något speciellt, säger Ulla Brehm.

Som mest har det hittills varit runt 1 000 personer som varit med och letat efter Dante som varit försvunnen sedan 17-tiden i tisdags. Många frivilliga har kommit för att hjälpa till.

– Falkenbergarnas engagemang är enormt. Samhället är inte jättestort, många känner varandra genom olika kopplingar och engageras. De som har hund tar en extra sväng och letar – de som inte har hund tar också en extra sväng och många har hörsamma vår vädjan om att leta i förråd, bodar och liknande ställen där pojken skulle kunna ha sökt skydd eller gömt sig.

LÄS MER: Grannen Maria hjälper till i sökandet: "Det är fruktansvärt"

Kylan kan bli svår

Under natten har det varit plusgrader i Falkenberg.

– Det är inte jättekallt under normala förhållanden, men har man varit ute ett tag eller tagit skydd någonstans och saknar mat och vatten, är det förstås en kyla som påverkar, säger Ulla Brehm.

Polisen uppmanar allmänheten i Falkenberg att vara extra uppmärksamma och titta igenom sina förråd, skjul, bodar, lekstugor, fordon och liknande. Enligt polisen tror inte pojkens föräldrar att han hittar hem själv.

– Det kan vara så att pojken lagt sig för att sova eller för att söka skydd någonstans. Han kan också ha blivit skrämd eller rädd och försökt gömma sig. I det här läget måste vi vara öppna för alla möjligheter, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen på onsdagen.

Pojken hade vid torsdagsmorgonen varit borta i 36 timmar.

– Tiden är vår värsta fiende. Vi ser över våra resurser och kör på med full kraft och hoppas förstås på att hitta pojken så välbehållen som möjligt, dessvärre har vi inte mycket att gå på, sa Tommy Nyman, polisens presstalesperson på plats i Falkenberg på onsdagskvällen.

Förundersökning inledd

Polisens presstalesperson Tommy Nyman på plats i Falkenberg under onsdagskvällen. . Bild: Anders Ylander
Polisens presstalesperson Tommy Nyman på plats i Falkenberg under onsdagskvällen. . Bild: Anders Ylander

Polisen har fått in ett 30-tal tips, men inget som lett vidare till något. Under onsdagseftermiddagen inledde polisen en förundersökning med rubricering människorov, en rutinåtgärd som polisen gör för att få utökade resurser och befogenheter.

– Vi måste kunna söka på fler ställen än terrängen och då behöver vi göra en husrannsakan om vi ska gå in på någons gård eller i någons skjul eller fastighet. Men det finns ingenting som pekar på för att pojken blivit utsatt för brott just nu, men vi är tvungna att göra en sådan rubricering, säger Stefan Gustafsson.

Tågtrafik stoppades

På onsdagsmorgonen var sökområdet utvidgat till hela Falkenbergs kommun. Polisen är även öppna för att pojken kan ha hoppat på en buss eller tagit ett tåg. Under onsdagsförmiddagen stoppades tågtrafiken på Västkustbanan under en knapp timme.

– Vi stoppade tågen, dels eftersom det rör sig mycket folk i området, dels för att vi förutsättningslöst ville söka igenom en tunnel, säger Peter Adlersson vid polisen.

Polisen har också haft med kontakt med kollektivtrafiken och sjukvården i Halland för eventuella iakttagelser kring Dantes försvinnande.

På onsdagen deltog omkring 230 militärer och poliser från hela regionen i letandet.

Missing People har haft ett stort antal människor på plats under det senaste dygnet och utgår från fotbollsarenan i Falkenberg dit frivilliga kan söka sig.

I sökinsatsen ingår även flera hundpatruller och spaning med helikopter. En sambandscentral har upprättats vid Vinbergs kyrka där polis finns på plats och kan ta emot tips.

– Vi tittar efter allt som inte hör hemma i naturen. Som nycklar, kläder och plånbok, säger Anton Andersson, militär från luftvärnsregementet i Halland.

Polisen har även sökt efter pojken vid närliggande vattendrag.

Stort engagemang

Under onsdagsnatten fortsatte sökandet efter pojken, men utan resultat. Sökandet efter pojken har pågått i över 36 timmar och kommer fortsätta under torsdagen.

LÄS MER: 1000 frivilliga från Missing people söker efter Dante, 12 år

Enligt Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst, finns det på inga tecken på att pojken utsatts för brott.

Pojken försvann vid 17-tiden på tisdagen från sitt hem i stadsdelen Tröingeberg i nordöstra Falkenberg. Han var då ute på hundpromenad, men kom aldrig tillbaka. Hunden återfanns senare.

Vid försvinnandet bar Dante en klarblå jacka med luva och svarta skor med reflex. Han har blont hår, är 140 cm lång och smal kroppsbyggnad.

Personer som kan ha information uppmanas kontakta polisen på 114 14.