Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Polisen varnar för fejkade deklarationer

Mars är här och deklarationen har börjat dimpa ner i svenskarnas brevlådor. Då passar bedragarna på. Genom att låtsas vara från Skatteverket lurar de folk på pengar via falska mejl och sms.

Det är dags att deklarera och i brevlådor, fysiska som digitala, landar nu utskick från Skatteverket. Men samtidigt skickas även bluffmejl och falska sms ut. De ska se ut att vara från Skatteverket men har som mål att länsa ens bankkonto.

– Det kan komma ett mejl eller sms där Skatteverket vill informera om att man ska få pengar tillbaka eller har kvarskatt att betala, säger Magnus Lindegren, sektionschef vid polisens bedrägerisektion i Väst.

Läs även: Telefonbedrägerier drabbar ny målgrupp

Men mejlet eller sms:et kommer egentligen från bedragare.

– De uppmanar till att ge ut information, kontonummer eller kontaktuppgifter de behöver för att göra en överföring, eller så ska du legitimera dig på något sätt, säger Magnus Lindegren.

Han poängterar också att bedrägerier om deklarationer, eller bedrägerier i allmänhet, inte begränsas till mejl och sms.

– Bara fantasin sätter gränser för bedragarna.

"Bedrägerier följer ett mönster"

I september förra året beslutade polisen om en nationell särskild händelse på grund av en stor ökning av telefonbedrägerier, och varje månad försvinner ungefär tio miljoner svenska kronor i bedrägerier. 70 procent av de utsatta är äldre.

Vad ska man tänka på?

– Klicka aldrig på några länkar och ta kontakt på ett sätt du väljer om du har frågor om utskick. Gå inte på kontaktinformationen du har fått på mejl eller sms utan sök reda på det aktuella telefonnumret själv.

Läs även: Polisen varnar: Unga används av telefonbedragare

Deklarationsbedrägerier är inte något nytt utan brukar återkomma den här tiden på året.

– Bedrägerier brukar följa ett mönster, som att lägenhetsbedrägerier ökar vid terminsstarterna när studenterna behöver någonstans att bo, säger Magnus Lindegren.

Säker kommunikation med digital brevlåda

Har man inte en digital brevlåda rekommenderar han att skaffa en.

– Det kan man göra på exempelvis Kivra och då får du deklarationen dit. Då har du en kommunikation som är säker.

Här hittar du digitala brevlådor som Skatteverket rekommenderar. En digital brevlåda innebär att man får post från myndigheter digitalt i stället för på papper och ofta kan man få skatteåterbäring tidigare, redan i april, via den digitala brevlådan.