Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Polisen varnar – ungas konton används för penningtvätt

Nu varnar polisen om att det blir allt vanligare att kriminella personer knyter till sig ungdomar som agerar penningmålvakter. Pengar från kriminalitet förs in på ungdomarnas bankkonton som ungdomarna sedan levererar vidare.

– Vi har flera utredningar i vårt område som rör det här. Det här har förekommit över tid men har blivit ganska vanligt idag, säger Martin Svedberg vid polisen i Fyrbodal.

Han berättar att pengarna kan komma från olika typer av brottslighet. Bland annat från bedrägerier där kriminella lyckats få tillgång till personers bank-id. Pengar förs sedan vidare till ungdomar som får agera penningmålvakter.

Pengarna lämnas sedan över kontant. På det viset göms spåren och gärningsmännen kan skydda sig själva.

– Ungdomen får kanske en ersättning eller kan till och med bli hotat till att delta. Dels är det här brottsligt men det går också att råka väldigt illa ut.

"Kan verka oskyldigt till en början"

Martin Svedberg understryker att det är brottsligt att hjälpa kriminella med penningtvätt och att ungdomarna kan bli återbetalningsskyldiga för beloppen. Personerna bakom verksamheten kan dessutom förändra ungdomarnas liv drastiskt.

– Det kan verka oskyldigt till en början men personerna som ligger bakom det här är oftast inte trevliga. Det går att råka illa ut om man vill sluta och plötsligt har man hamnat i något man inte tänkt sig från början. Det kan leda till både våld och hot, säger han.

Vad ska man göra om man befinner sig i en sådan situation?

– Först och främst ska man aldrig låna ut sitt konto, bankkort eller Swish. Men befinner man sig i mitt i det och känner sig hotad till att fortsätta ska man tveklöst höra av sig till oss. Vi kan hjälpa med stöd i hur man tar sig ur, förklarar han.

"Bra om man kan upptäcka det tidigt"

Han säger att föräldrar bör ta en koll på sina ungdomars bankkonton. Ungdomar som kommer i kontakt med den här typen av verksamhet kan vara så unga som 16 år.

– Man bör kunna se det ganska snabbt om man ser på sina barns bankkonton. Men det här gäller ibland ungdomar som inte haft med myndigheter att göra tidigare och det är bra om man kan upptäcka det tidigt, säger Martin Svedberg.

Om man som förälder hittar överföringar som man misstänker är kopplade till brottslighet ska man först kontakta banken och därefter göra en polisanmälan. Om ungdomen är under 18 år kan föräldrarna bli återbetalningsskyldig för de överförda beloppen.