Premiär för hummerfisket – men beståndet är rekordlågt

ANNONS
|

Klockan 07.00 på måndagen inleds hummerpremiären, och både fritidsfiskare och yrkesfiskare får nu bege sig ut för att plocka upp kräftdjuret. Från och med i år kommer dock fisket att begränsas på grund av hummerns minskande population.

– Vi fick indikationer från fritidsfiskare och yrkesfiskare på att beståndet hademinskat, och då bestämde vi oss för att titta närmre på hur detser ut, säger Martin Karlsson, utredare på Havs-och vattenmyndigheten.

"Fisketrycket är för stort"

Havs- och vattenmyndigheten gav Sveriges Lantbruksuniversitet i uppdrag att utreda hummerns förhållanden i de svenska vattnen, och resultaten visade på ett rekordlågt bestånd. Enligt Martin Karlsson har beståndet av hummer minskat kontinuerligt sedan 50- och 60-talet, för att under 2000-talet plana ut på en låg nivå:

ANNONS

– Det är en indikation på att det är mycket tinor ute, och att fisketrycket är för stort. Teknikens utveckling ligger till stor del också bakom och har också gjort att tinorna effektiviserats och att fiskare genom ekolod kan markera ochupptäcka lämpliga strukturer.

Krabbtaskan tar över

Som en konsekvens av det för hårda fisket drabbas hummerpopulationen också av motstånd på hemmaplan – nämligen av den så kallade krabbtaskan. Hummern och krabbtaskan lever i samma slags miljö, och i och med att hummerpopulationen minskar tar krabbtaskan över, och kan mota bort hummern från deras habitat.

– Det blir en negativ spiral, och en obalans i systemet. Nu verkar det vara en obalans, säger Martin Karlsson.

Även förekomsten av amerikansk hummer, som bär på sjukdomar som är smittsamma för deneuropeiska hummern, påverkar beståndet.

En chans att återhämta sig

För att ge hummerbeståndet en chans att återhämta sig har Havs- och vattenmyndigheten från och med i år beslutat att striktare regler ska gälla för fisket. Bland annat förkortas fiskesäsongen, minimimåtten och flyktöppningarna i tinorna ökas, och mängden tillåtna redskap begränsas. Senaste gången några förändringar gjorts gällande hummerfisket var för över 20 år sedan, år 1994, då ett minimimått på hummerns ryggsköld infördes.

– Egentligen har vi reglerat hummerfisket väldigt länge i Sverige. Redan på 1800-talet infördes regler, så det här har engagerat folk i en herrans massa år, men vi har fortfarande problem, säger Martin Karlsson.

ANNONS

"Ett alternativ är att stänga fisket helt"

Havs- och vattenmyndigheten hoppas på att de nya reglerna ger effekt, annars kommer ännu skarpare förändringaratt behöva göras, menar Martin Karlsson.

– Ett alternativ är att stänga fisket helt, för att ge hummern en chans att återhämta sig och bygga upp sin reproduktion. Men vi tycker att vi ska kunna ha ett hummerfiske i Sverige och därför har vi tagit fram de här nya reglerna och hoppas på att de ger resultat.

Regler för hummerfiske 2017

  1. Hummerfiske för 2017 är tillåtet från och med den 25 september klockan 07.00. Fritidsfiskare får fiska fram till den sista november och yrkesfiskare fram till den sista december.
  2. Fritidsfiskare får fiska med maximalt6hummertinor och yrkesfiskare upp till 40 hummertinor.
  3. Endast hummer med ett minimimått (carapaxmått) på 90 millimeter får behållas.
  4. Det är förbjudet att att fiska med nät, ryssjor och tinor i vissa områden under en vecka innan premiären.
  5. En hummertina ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter på 54 millimeter. Från och med 1 januari 2018 ska öppningarna vara 60 millimeter.

ANNONS