"Prepp-Olles” hus i Örgryte till salu för 22 miljoner kronor

Erik Olson, även kallad ”Prepp-Olle” jobbade inom bryggerinäringen i hela sitt liv. Det syns tydligt i huset i Örgryte där han bodde. Bland annat finns en ölstuga, och entrédörren har tillverkats av virke från Pripps gamla bryggeri.

ANNONS
|

1932 lät Erik Olson, även kallad ”Prepp-Olle”, bygga den stora terrakottafärgade villan i Örgryte till sig och sin familj. Erik Olson var bland annat VD för AB Pripp & Lyckholm. Bryggerinäringen hade han i blodet – Eriks pappa Frans Edward Olson var VD för AB J.A Pripp & Son.

Erik Olson var även politiskt aktiv i stadsfullmäktige och riksdagen. Han var också en hängiven och skicklig schackspelare.

I en nekrolog kunde man läsa varför han kallades ”Prepp-Olle”. "O var en stor organisatorisk och teknisk begåvning och en gästfri och generös medborgare i sin hemstad. Där var han med sin ståtliga figur och markanta profil en man som hög och låg visste vem han var".

ANNONS

LÄS MER:Villagatan - en gata för ”the upper ten”

Olsons hus byggdes efter ritningar av göteborgsarkitekten Folke Bensow som även han jobbade på Pripp & Lyckholm som arkitekt och förvaltare av koncernens fastigheter.

”Prepp-Olles” hem ligger nu ute till försäljning, och det lockar många nyfikna på Hemnet. Huset är mest klickat på bostadssajten i Göteborg, och är bland de mest populära i landet, berättar Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Två ägare sedan 1932

Senast huset bytte ägare var för över 50 år sedan. 1968 köpte Björn Tillanders föräldrar den stora villan och han växte upp där med sina föräldrar och fyra syskon. Björn berättar att det var ett mysigt hus att växa upp i, och att han har starka känslor för det.

Han berättar att det genom åren varit en plats för alla typer av familjesammankomster som dop, bröllopsmiddagar och födelsedagsfirande. Men framför allt vid jul.

– Det känns lite vemodigt att sälja det, men samtidigt hoppas man att en ny familj kan föra husets historia vidare, säger Björn Tillander.

LÄS MER:Anrik villa kan få nya ägare

Björn Tillander har växt upp i huset med sina syskon och föräldrar.
Björn Tillander har växt upp i huset med sina syskon och föräldrar. Bild: Privat

Hur var det att växa upp i det stora huset?

– När huset en gång i tiden byggdes vad det anpassat för mycket personal. Herrn i huset hade ett sovrum, frun hade ett annat och de hade bara ett barn. Men alla sovrum utnyttjades genom all personal. Vi var ju sju i familjen så då var det bra med många rum för oss.

ANNONS

Björn Tillander berättar att det var en utmaning att hitta rätt julgran vid jul så den inte såg för liten ut med tanke på takhöjden i huset.

– Den kräver en extra stor gran.

Hur tänker du kring att köparen kanske vill blåsa ut hela huset?

– Jag hoppas de inte totalrenoverar sönder huset, men visst finns det ytor som behöver moderniseras. Att man byter ytskikt är mest naturligt, men att byta ut detaljerna vore tragiskt.

19 rum och kök

Huset i Bö har 19 rum och kök. Storleken på den gula villan är på totalt 707 kvadratmeter, varav 477 är bostadsyta. Huset har sju sovrum, fyra badrum, flera öppna spisar, bibliotek, salong och vardagsrum. Matsalen, som är det största rummet i huset, har plats för upp till 24 matgäster.

LÄS MER:Hela lägenheten är inredd med Budweiserölburkar

Att villan haft en ägare som jobbat inom bryggerinäringen syns på flera ställen. Vid entrédörren finns ett blyinfattat fönster där man använt buteljbottnar i olika färger som glas. Entrédörren har tillverkats av virke från rustbädden (äldre typ av korslagd grundläggningskonstruktion av trä) under Pripps gamla bryggeri som revs 1931. Golvet i hallen har skifferplattor som kommer från gamla jäskar i bryggeriet.

Ölstuga i källaren

Köket som ligger vid matsalen har kvar tjänstefolkets trapphus som dels ledde till pigkamrarna, och dels ner till källaren där det fanns mat- och syltrum samt tvättstuga.

ANNONS

Den största sovavdelningen har förutom sovrum en altan, en klädkammare och badrum.

I källaren ligger kanske den självklara festlokalen för en som jobbat på Pripps. Man har låtit bygga en ölstuga med välvda tak som är smyckat med målningar och citat. Intill ligger en vinkällare. I källarplanet finns även ett strykrum, en tvättstuga med separat torkrum, bastu med dusch, ett allrum, mörkrum för fotoframkallning, matkällare och hobbyrum.

På utsidan finns både altaner, balkong och en uteplats. I trädgården hittar man både valnöts- och kastanjeträd.

Priset för ”Prepp-Olles” före detta hem är 22 miljoner kronor.

ANNONS