Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/15

Denna artikel ingår för dig som är kund.

President Bush glömde vinpavorna på slottet

George H.W Bush glömde vinflaskorna under sitt besök på Thorskogs slott. Michael Gorbatjov, hade något år tidigare försovit sig i samma säng på slottet, som den Bush gästat. Men historien om Thorskog började redan 1249.

Lasse Nilsson som är vd och delägare till Thorskogs slott, konferens- och utflyktsmål för tusentals gäster varje år, har en diger historia att plocka fram och berätta för sina gäster. Efter över 20 år som krögare på Marstrand och flera år inom näringen i Mollösund har han hamnat i en så anrik miljö, att den skulle kunna räcka för flera romaner.
Det gamla slottet är i toppskick både utanpå och inuti, efter miljoninvesteringar som i viss mån inleddes redan när Tommy och Lena Jonsson köpte slottet på 1980-talet . Redan då var Lasse Nilsson med som vän till Tommy och Lena. Sedan två år äger han anläggningen ihop med Niclas och Anna Karin Hammarstrand och Peter Dahlman.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En målmedveten marknadsföring under 1980- och 1990-talen ledde till att flera presidenter kom att bo här och att en säsong av TV-programmet "Stjärnorna på Slottet" spelats in här ute på slottet som ligger i Västerlanda, hundra meter in i Bohuslän från gamla länsgränsen till Bohuslän.  
Tjugotvå heltidsanställda, bland andra två trädgårdsmästare och en florist, ser till att hålla miljön i skick. Hundra bäddar, flera kök, rum med kaklade badrum, vinkällare och samlingslokaler i källare och fristående byggnader, ska få gästerna att känna sig hemma, förklarar Lasse Nilsson.

Här berättas om slottet:

 

På gården möts vi av ankor på väg mot badet. Lite längre bort ligger Slottets eget kraftverk som producerar 60 procent av den energi man behöver. Ännu längre ner vid Göta älv finns en båthamn som klarar passagerarbåtar. Kilometerlånga promenadstigar i de 50 hektaren skogsmark i Svartedalen som tillhör slottet, erbjuds naturintresserade.  
Men många vill lägga ner mer tid på att lyssna på Nilssons historieberättelser om hur och varför Thorskogs slott kom till.
Berättelsen börjar 1249 då området här var norskt och hette Torske Backe och inte Thorskog. Fram till 1658 och freden i Roskilde tillhörde  Bohuslän Norge, berättar han och tar sig så sakta framåt i historien till 1711 då Niklas Sahlgren startade en smedja här i Thorskog och allt började. 
Då etablerades boenden här och både Carl von Linné och straffångar från Carlstens fästning som arbetskraft vävs in i berättelsen. Ett sågverk och ett varv byggdes vid älven och 1892 byggde Petter Larsson från Åmål så Thorskogs slott, efter att ha jobbat sig till viss rikedom. 
Så kom elkraften till Thorskog och slottet med angränsande verksamheter blev som ett eget litet samhälle.

Och utvecklingen går vidare. Slottet har varit under ständig renovering i flera år. Miljön inomhus är slottslik, och i fjol valde 52 par att gifta sig här.
– Vi tänker fortsätta att utveckla och förfina det här, säger Lasse Nilsson och berättar om den nya festvåningen, om jularrangemang och om nya orangeriet.

Hur var det nu med de två presidenterna som omnämnts texten?
Jo, det är riktigt. I vinkällaren har man till och med tagit vara på Bushs flaskor och givit dem ett eget skåp att vänta i.
– Han lär ju inte hämta dem nu. Men det är väl också en kul grej, säger Nilsson och nämner liksom i förbigående att också presidenten de Klerk ifrån Sydafrika har bott här under ett Sverigebesök. 
– Men vi tar mest emot vanligt folk. Alla som vill ha en upplevelse kan ta in här en helg eller lyxa till det en vardag.

Läs mer om slott och herrgårdar:

Äldrehemmet som blev turistparadis

Baldersnäs herrgård ska sälja Dalsland

Här kan du sova i bokhållarens rum

Den engelska stilen har präglat slottet