Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Prick-koll på Uddevalla sjukhus. Joanna Holm överläkare på NU-sjukvården. Bild: Lasse Edwartz
Prick-koll på Uddevalla sjukhus. Joanna Holm överläkare på NU-sjukvården. Bild: Lasse Edwartz

Prickmottagning ökade antalet tider – tog slut på fyra dagar

Prickmottagningen i Uddevalla har fler tider i år än 2018, men det tog bara några dagar så var även den extra dagen fullbokad. Samtidigt ökar fallen av hudcancer.
– Den här kampanjen handlar om att göra problemet synligt och vilka insatser man kan göra själv för att inte få hudcancer, säger överläkare Joanna Holm.

Förra året hade prickmottagningen på hudkliniken i Uddevalla öppet en dag för de som ville undersöka om deras födelsemärken är farliga. I år ökade de antalet tider och kommer ha öppet två dagar, men på fyra dagar var tiderna slut.

– Vi har 156 tider i år och de tog slut på bara några dagar. Intresset ökar varje år men i år kan vi ta emot drygt 40 fler patienter i alla fall, säger Joanna Holm, överläkare på NU-sjukvårdens hudklinik i Uddevalla.

Kommer ni utöka med ännu fler tider nästa år?

– Nej vi har inte kapacitet att att öka ytterligare, men däremot har vi ju öppet som vanligt. Antingen kan din vårdcentral skriva en remiss hit, eller så skriver du en egenremiss.

Tredje vanligaste cancerformen

Prickmottagning är en del i den europeiska kampanjen Euromelanoma som pågår vecka 20. Kampanjen syftar till att förebygga och upptäcka hudcancer, malignt melanom. Hudcancer är den tredje vanligaste formen av cancer efter bröstcancer hos kvinnor och prostatacancer hos män.

– Den här kampanjen handlar om att göra problemet synligt och vilka insatser man kan göra själv för att inte få hudcancer. Antalet som får hudcancer ökar varje år och det ökar snabbt, därför är det viktigt att var observant och kolla sin prickar, säger Joanna Holm.

LÄS MER: Så fort tog tiderna till prickkontrollen slut

Det har tidigare varit mest äldre som sökt för sina födelsemärken, men i år ser Joanna Holm en förändring.

– Nu ser vi att det sjunker lite i åldrarna och det är fler yngre än tidigare år.

Kampanjen pågår hela veckan och över hela landet finns det specialöppna prickmottagningar. Orsaken till hudcancer är främst överdriven solning eller solning utan skydd mot UV-strålar. Farligast är malignt melanom, därefter skivepitelcancer och basalcellscancer som är minst farligt.