"Prioriterar de mest behövande"

Det saknas just nu närmare 50 tandhygienister i Västra Götaland och i Uddevalla är det ett års väntetid för en undersökning. Ordförande i Tandvårdsstyrelsen menar att vad som är en rimlig väntetid beror på tillstånd.

ANNONS

Angelica Lundgren Bielinski (M) är nytillträdd ordförande Tandvårdsstyrelsen. När det gäller de långa väntetiderna till tandvård säger hon att regionen arbetar med flera åtgärder för att hantera personalbristen.

– Vi hoppas att Karlstad universitet får positiv respons på sin ansökan om att komma igång med utbildning 2020. Det pågår också många åtgärder för att stärka bemanningen på kliniker med bristsituation, såsom uppgiftsväxling och arbetsfördelning, utveckling av samverkan mellan kliniker i landsort och storstad.

Är ett år en rimlig väntetid?

– Det är helt beroende på tillstånd, symptom eller eventuell åtgärd som behöver göras. Det finns inga väntetider i dag för prioriterade patientgrupper, såsom patienter med akuta problem eller barn och ungdomar. När vi har svårt att hinna med uppdraget, prioriterar vi de som verkligen behöver vård.

ANNONS

Men är ett års väntetid då rimligt för en vanligt undersökning?

– Det är något man måste titta på och jämföra.

Men för dig som privatperson och patient?

– Det såklart att jag inte tycker det är bra. Men allt beror på – det är inte bra, men inte heller ovanligt med att vänta i ett år, de väntetiderna finns även inom sjukvården.

Vad hade man från politiskt håll kunnat göra annorlunda?

– Jag har svårt att svara på det eftersom jag är ny på den här posten. Jag vet inte vad man hade kunnat göra annorlunda med tanke på det ekonomiska läget och bristen på personal, säger Angelica Lundgren Bielinski.

ANNONS