Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Björn Järbur sjukhuschef nusjukvården Bild: Lasse Edwartz

Psykiatricenter ligger på is

NU-sjukvårdens satsning på¨ett nytt psykiatricenter är pausat. I stället väntar man nu på en intern utredning om hur psykiatrin ska bedriva sin verksamhet.
– Min bild är att det kommer bli tufft att nå målet att börja 2019, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

2015 fattades beslutet att NU-sjukvårdens psykiatriska vård skulle samlas i nya lokaler i anslutning till Näl. Dagens lokaler är slitna och arbetsmiljön är dålig, konstaterades det i beslutet om att bygga nytt till verksamheten.

Enligt förstudien skulle ytbehovet vara på 13000 kvadratmeter till en kostnad på 430 miljoner kronor. Men när förslaget väl presenterades för NU-sjukvårdens styrelse i april slutade notan på närmare en miljard kronor och ytan beräknades i stället på 20 000 kvadratmeter. Styrelsen kunde inte godkänna fördyringen och beskedet från planeringschefen var att ett så kallat omtag skulle göras direkt efter semestern i år. Det vill säga att förslagen på byggnadskonstruktioner, ytskikt och val av material skulle ses över för att beräkna ett rimligt pris.

Intern utredning hur verksamheten ska bedrivas

Men sedan beslut om omtag har det varit tyst kring det nya psykiatricentret och NU-sjukvårdens styrelse har inte presenterats några nya förslag.

– Det är lagt på is fram tills vi vet hur vi ska bedriva verksamheten. Vi ska göra en intern utredning för att se hur vi ska bedriva verksamheten, det vore konstigt att gå in i processen med att bygga innan vi vet hur vi ska arbeta i byggnaden, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

Något omtag har därför inte gjorts och om kostnaden för centret kommer landa på en halv eller en hel miljard är fortfarande oklart.

– En så stor fördyring skulle med stor sannolikhet innebära långtgående ekonomiska konsekvenser som påverkar verksamhetens drift. I slutet av februari ska den interna utredningen av verksamheten presenteras. Fram tills dess är det pausat, säger Järbur.

LÄS MER: Stopp för nytt Psykiatricentrum

"Blir tufft att nå målet"

I nuläget är psykiatrin indelad i fyra olika delar med vuxenpsykiatrisk öppenvård, slutenvård, rättspsyk samt barn- och ungdomspsykiatrin. Om det ska fortsätta vara uppdelat är en av de saker som ses över.

Ett av problemen som verksamheten står inför menar Björn Järbur är att det väntas stora pensionsavgångar som kommer leda till luckor i verksamheten.

– Det har blivit konkreta problem som kräver att vi ser över hur vi ska arbeta.

Det nya psykiatricentret skulle börja byggas 2019 och vara klart 2022, kommer man kunna följa den planen?

– Min bild är att det kommer bli tufft att nå målet att börja 2019.

LÄS MER: Bygget av ett psykiatricentrum försenat