Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brandmannen Tobias Riis önskar att trafikanter ska visa en större respekt för blåljuspersonal. Bild: Privat

Räddningspersonal utskällda vid olycksplats

När räddningspersonal spärrade av E6 i Stenungsunds kommun efter en olycka bildades långa köer vid platsen. En bilförare reagerade då med att skälla ut räddningspersonalen vid platsen.
– Det är ingen som vill ta emot det, säger brandmannen Tobias Riis som var vid platsen.

Det var under torsdagseftermiddagen som en olycka inträffade på E6 i höjd med Stora Höga i Stenungsunds kommun. Långa köer bildades i rusningstrafiken. När räddningstjänst var på plats och spärrade av delar av vägen blev köerna snabbt ännu längre, något som inte alla trafikanter accepterade.

En bilist bestämde sig för att visa sitt missnöje över situationen och skällde ut räddningspersonalen på plats, vilket även lokaltidningen NyheterSTO berättat om.

Tobias Riis arbetar som deltidsbrandman i Stenungsund. Han var en av brandmännen som var på plats vid olyckan när en bilist som skulle passera förbi vevade ner rutan och skrek på räddningspersonalen.

– Först vevade han ner rutan och skällde på en brandman, och den brandmannen är ny och har inte jobbat så länge. När han kommer fram dit jag står, vid själva olyckan, då drar han ner rutan igen och skriker på polis, bärgare och ett 15-tal brandmän, säger Tobias Riis.

Utsatt arbete

Alla vid platsen reagerade förvånat, men fortsatte sedan koncentrera sig på jobbet vid platsen.

– Han var missnöjd med att det tog lång tid, men det har alltid sina orsaker. Saker och ting tar tid ibland, det går inte att göra något åt. Vi står inte där för att vi vill.

När personalen var tillbaka på stationen pratade de om vad som hade hänt. Även om det inte sker särskilt ofta så upplever Tobias Riis att arbetet ute på vägarna är utsatt.

– Vi får hoppa ner i diken för att folk kör för fort och det har hänt att de kört in i våra räddningsfordon. Då är de ouppmärksamma och gör det kanske inte medvetet. Men när det händer såna här saker som är medvetna handlingar, då blir det en annan grej. Det blir mer påtagligt.

"Respektera det vi gör"

Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen, håller med om att situationer mellan trafikanter och blåljuspersonal uppstår, men att det sker sällan.

– Visst har det hänt förut att trafikanter tycker att både polis och räddningstjänst spärrar av för mycket, då blir det irritation. Det har hänt, men väldigt sällan, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst.

Tobias Riis efterlyser större hänsyn från trafikanter.

– Låt blåljuspersonal göra sitt jobb och respektera det vi gör, är det stopp så är det stopp, säger han.