Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Närf, Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, förbundschef Hans Därnemyr Bild: Stefan Bennhage

Räddningstjänsten vädjar till allmänheten

Med anledning av den rådande coronapandemin uppmanar nu räddningstjänsterna i Fyrbodal allmänheten att undvika svedjeldning och eldning av trädgårdsavfall. Detta för att undvika onödig belastning på räddningstjänsterna.

Efter coronavirusets framfart tvingas allt fler åtgärder tas runt om i samhället. Nu vädjar Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund allmänheten att undvika svedjeldning och eldning av trädgårdsavfall för att spara på resurserna.

– Det har inte gått någon förbi att vi är i en pandemisituation och vi liksom alla andra kommer att påverkas även om vi inte är påverkade nu. Men vår uppgift är att upprätthålla beredskapen och spara in på resurserna, säger Hans Därnemyr, Förbundschef Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Genom att uppmana till att inte elda i onödan ska räddningstjänsterna spara in på resurser.

– Det här är en preventiv åtgärd att informera om brandrisk. Det finns ingen annan orsak till svedjeldning än att det är estetiskt. Det är ganska vanligt att man gör och ibland går det ur händerna på den som eldar. Det kan blåsa upp och så drar gräsbranden iväg. Vi har haft flera fall genom åren där elden spridit sig okontrollerat och tagit sig i ladugårdar och det vill vi naturligtvis förhindra.

Uppmaningen gäller tills vidare.

– Jag kan säga att från räddningstjänstens sida så är vår absoluta ståndpunkt och målsättning att vi ska upprätthålla vår beredskap, säger Hans Därnemyr.