Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Rådjur skjutna med luftvapen – kan leda till fängelse

Flera fall av rådjur som skottskadats av luftvapen har konstaterats på Öckerö kommun. Nu ryter man till, och påminner om att jaktbrott har fängelse i straffskalan.

Kommunen misstänker att det rör sig om villaägare som tröttnat på att rådjuren trampar ner deras trädgårdar, något som Göteborg Direkt var först med att rapportera om.

– Det kan säkert förekomma okynnesskjutningar också, att man kanske tycker det är roligt att peppra lite på djur. Men vi misstänker på att man helt enkelt tröttnat på dem, säger Jan-Eric Bäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Öckerö kommun.

Att de vistas bland husen tror man har att göra med närheten till naturen, och det faktum att området med betesmark är starkt begränsat. Det stora gisslet är dock folk som låter sina hundar gå lösa.

–De flesta sköter sig, speciellt under den tid det råder koppeltvång här ute. Men det räcker med att några få inte sköter detta för att djuren ska söka sig till tomterna i anslutning till naturområdena, säger Jan-Eric Bäck.

Sista utväg

Flera boende har utöver nedtrampade rabatter också vittnat om de problem med de fästingar djuren för med sig sommartid.

I förlängningen leder det till att rådjuren känner sig hemma bland husen, och att kommande generationer känner sig mer trygga bland människor, och blir mer vana att finna föda och att uppehålla sig i trädgårdar.

I ren desperation tror Jan-Eric Bäck att flera tagit till luftvapnet som en sista utväg, vilket kan få ödesdigra konsekvenser.

– En del luftvapen är ju starkare än andra och kan ge olika typer av skador på djuren. Är det ett svagare så kanske det bara svider, andra är väldigt kraftiga och går in i djuren. Det blir sår och infektioner och i värsta fall kan djuret dö en plågsam död.

Kan ge fängelse

Drabbade uppmanas att kontakta kommunen, som gör bedömningen om hur viltvården ska bedrivas på de olika öarna. Man har också möjlighet att gå ut med skyddsjakt inom de detaljplanerade områden som finns. Samråd förs med lokala jaktföreningar.

Bäck säger att man i vissa enskilda fall kan söka upp djur som är väldigt envetna om att stanna kvar i ett bostadsområde.

– Men det är ingenting man gör bara sådär. Risken med att gå in och skjuta i tätbebyggda områden är väldigt stor.

Kommunen vet inte vem eller vilka som ligger bakom skjutningarna, men man betonar att det rör sig om djurplågeri, och att jaktbrott har böter eller fängelse i upp till ett år i straffskalan.

– Det är många som ska samsas om naturområdet här ute. Det ställer krav på att man respekterar varandra.