Rasmus lämnar Västkusten för Europa – i egenbyggt hem på hjul

Rasmus Edström tror att livet har mer att ge. Därför sa han upp sig, sålde sitt hus och ger sig nu av för att resa genom Europa – i en skåpbil som han byggt om till ett hem.
– Det är klart att det är lite skrämmande, men jag vill göra något annat i livet.

ANNONS
|

De senaste två veckorna har Rasmus Edström spenderat nästan all vaken tid i ett garage i Rönnäng. Där har han byggt om en skåpbil till ett hem.

Att leva så kallat vanlife, resa runt i en ombyggd skåpbil, har växt enormt i sociala medier och allt fler som lägger ut videor från sina resor på Youtube får många följare.

När 30-åriga Rasmus satt i sitt hus på Tjörn kände han i somras att livet hade mer att ge. I augusti sa han upp sig från sitt jobb, sålde sitt hus och köpte en skåpbil.

– Jag vill resa. Jag känner att det här att jobba sju till fyra, komma hem och sedan vänta på att gå och jobba igen, det intresserar mig inte så mycket längre. Jag vill upptäcka Europa.

ANNONS

El, rinnande vatten och toalett finns i bilen

Rasmus har aldrig snickrat något i hela sitt liv, men det hindrade honom inte. Utan någon större hjälp än att ha sett olika vanlifers byggen på Youtube satte han igång och byggde ett hem i en skåpbil han köpt av sin bror.

Bakom sätena blev det en köksbänk med diskho och rinnande vatten. Sedan två sittplatser och ett bord som går att rotera och flytta. Bakom en lucka finns toaletten, som man drar fram för att använda.

Duschen är en slang med en pump, som läggs i en hink. Planen är att stå utomhus och skölja av sig, och duscha på gym han besöker. Längst bak finns en säng, som inte riktigt är lika lång som Rasmus.

– Jag är ganska lång, så jag kommer få ligga och sova diagonalt.

Drömmer om att bosätta sig utomlands

Det är lite småpill kvar, men om allt går som det ska sätter sig Rasmus i sin van och rullar söderut redan nästa vecka. Målet är Spanien och första stoppet blir Barcelona.

– Tanken är att hitta något jobb i Spanien under vintern kanske, och sedan resa runt i Italien och Kroatien i vår och sommar. Drömmen är att bosätta mig där någonstans på heltid.

Vanlife-livsstilen är stor, och i en populär app kan resande få tips om ställplatser, campingar och var man kan tömma tankar och fylla på vatten.

ANNONS

Via den tror Rasmus att han kommer träffa på en del andra vanlifers, både svenska och internationella.

– Jag har planerat att vara borta till den 31 juli, och tanken på att inte träffa nära och kära, den är speciell. Jag tror det kan bli ganska svårt. Men samtidigt tar det ju inte lång tid för någon att komma ner och jag tror att jag kommer träffa väldigt många nya människor.

Vill lära sig filma och redigera

Packningen, även om den blir liten, är inte klar än. Viktigast är dock våtdräkt, snorkel och cyklop. Ett fiskespö får också följa med, och den nyinköpta kamerautrustningen.

Rasmus vill filma sina resor, och lära sig att klippa och redigera ihop dem till snygga filmer. Han kommer lägga upp dem på Youtube, mest för att ha som minnen för sig själv.

Att få följare är inget mål, men det är heller inget som skulle vara tråkigt.

– Alltså händer det så händer det, det hade varit jättekul. Men om det leder någonstans får tiden avgöra.

ANNONS